Suriye'ye operasyon olur mu? ''Batı istemiyor, Suriye istemiyor, TSK da istemiyor''
Suriye ile savaş propagandası yeniden gündemin ön sıralarına tırmandı. AKP hükümetinin, Suudi Arabistan, Katar ve Ürdün ile birlikte komuşumuz Suriye'ye operasyon yapacağı iddiası dillendirilmeye başladı. Suriye Ulusal Koalisyonu Başkanı Halid Hoca, Türkiye kuzeyden Suudi Arabistan Güney'den silah yardımlarını arttırdı dedi, iki ayrı operasyon merkezinin bulunduğunu belirtti. ABD de sınırda bir güvenli bölge oluşturmayı gündemine aldı. Ancak eski Genelkurmay İstihbarat Başkanı İsmail Hakkı Pekin'e göre ne koşullar bu duruma müsait ne Türk Silahlı Kuvvetleri operasyon için istekli.
Emperyalizmin Suriye'ye yönelik saldırısı 4. yılına girdi. Batı desteğine rağmen saldırılar başarılı olamayınca "ortak operasyon" olasılığı birkez daha gündeme geldi. AKP hükümetinin, Suudi Arabistan, Katar ve Ürdün ile birlikte Suriye'ye operasyon yapacağı öne sürüldü.
ABD sınırda güvenli bölge oluşturmayı tartışırken, Suriye Ulusal Koalisyonu Başkanı Halid Hoca da Washington'da temaslar yürütmeye başladı. Hoca, önce Dışişleri Bakanı John Kerry'le bir araya geldi, sonra da Pentagon yetkilileriyle görüştü.
Hoca, "iki ay öncesine kadar yiyecek ekmek bile bulamıyordu" dediği Özgür Suriye Ordusu adlı terörist gruba silah yardımlarının arttığını söyledi. Hoca'nın açıklamalarına göre silah yardımlarının en çok yapıldığı yerler de Suudi Arabistan’ın desteklediği güney cephesi ve Türkiye’nin desteklediği kuzey cephesi. Bu noktalar da bölgedeki 2 ayrı operasyon merkezi. Eş zamanlı adımların atılması yönündeki karar da Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın Riyad ziyareti sırasında alındı. Bu kararda Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyonun Yemen'deki ortak saldırıları da etkili oldu.
Amerika'da dikkatlerin çevrildiği bir başka nokta da Pentagon'du. Halid Hoca'nın açıklamalarından birkaç saat sonra ABD Genelkurmay Başkanı Martin Dempsey, Suriye'de güvenlik bölge oluştrulması konusunda Avrupalı ve Türk meslektaşlarıyla görüşmeler yaptıklarını söyledi. "Bir süredir bu tür bir olasılığın planlamasını yapıyoruz. Askeri olarak bunu yapabiliriz. Ancak, ek maliyete yol açar ve bunu yapmak çok ciddi politika kararıdır" dedi.
Atlantik plan yaparken Avrupa Komisyonu’u da önemli bir çağrı yaptı. Avrupa Komisyonu'nun İnsani Yardımlardan Sorumlu Üyesi Hristos Stilianidis, Suriye’de savaşan grupların silah bırakmasını istedi.
Pekin, hükümetin Suudi Arabistan, Katar ve Ürdün ile birlikte böyle bir opersayona kalkışması mümkün mü?
Eski Genelkurmay İstihbarat Başkanı Korgeneral İsmail Hakkı Pekin'e göre, hem mevcut konjektürde hem de iç dinamikler bakımından operasyon mümkün değil. Çünkü Türk Silahlı Kuvvetler'in tutumu net!
Çünkü TSK da planların farkında. Amerika'nın bölgedeki Arap nüfusu başka noktalara kaydırarak demografik yapıyı değiştirdiğini ve Kürt grupların bölgeye yerleştirdiği biliyor. Ortak bir operasyonun Kürt koridoruna ve uzun vadede Kürdistan projesinin gerçekleşmesine hizmet edeceği aşikar.