Meclis’te bütçe maratonu başladı
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu’na 2022 yılı bütçe kanun teklifini sundu. Enflasyonu etkileyen en önemli faktörlerden birinin enerjide yaşanan olağan gelişmeler olduğunu belirtti.“Enflasyonu tekrar tek haneye indireceğiz” diyen Oktay, Türkiye’nin istihdam hedefini de açıkladı.
Meclis’in bütçe maratonu başladı.
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Plan ve Bütçe Komisyonu’nda 2022 yılı bütçe kanun teklifini sundu:
- Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemine geçişimizin ardından hazırladığımız dördüncü bütçemizdir.
- 2022 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Teklifi ve 2020 Yılı Merkezi Yönetim Kesin Hesap Kanunu Teklifi Plan ve Bütçe Komisyonu görüşmelerine başlamış bulunuyoruz.
- Bütçe Giderleri 1 trilyon 751 milyar lira, faiz Hariç Giderler 1 trilyon 510,6 milyar lira, Bütçe Gelirleri 1 trilyon 472,6 milyar lira, Vergi Gelirleri 1 trilyon 258,3 milyar lira, Bütçe Açığı 278,4 milyar lira olarak öngörülmüştür.
Oktay, enflasyonu belirleyen en önemli faktörlerden birisinin enerji girdilerinde ve emtia fiyatlarında yaşanan olağandışı gelişmeler olduğunu söyledi. Dünya genelinde beklentilerin üzerinde ve rekor seviyede bir fiyat artışı izlendiğini belirtti:
- Söz konusu küresel eğilime rağmen, para ve maliye politikalarımızı arz yönlü yapısal politikalarımızla ve verimlilik artışı kanalıyla destekleyerek, enflasyonu tekrar tek hanelere indirmeye kararlıyız.
Oktay, 2022’de ekonominin üretim ve talep yönüyle dengeli bir görünüm sergileyerek yüzde 5 büyümesinin hedeflendiğini açıkladı. İstihdama dikkat çekti. 2020’de istihdamın 2,8 puan gerilediğini kaydetti:
- İstihdamın yıllık ortalama 1 milyon 170 bin kişi artması ve işgücüne katılım oranlarındaki artışa rağmen, işsizlik oranının kademeli olarak gerileyerek program dönemi sonunda yüzde 10,9 seviyesinde gerçekleşmesi öngörülmektedir.
Oktay, 2021’e göre 2022 bütçe ödeneklerinin yüzde 30,1 arttığını da ekledi. “Bu artış yaklaşık 404,8 milyar liraya denk düşmektedir” dedi. 2022 bütçesi ile sulama sektörü yatırımları yüzde 37, sağlığa ayrılan kaynak ise yüzde 47,3 artacak.