Erdoğan'dan "Birleşmiş Milletler'in merkezi İstanbul olsun" önerisi

Cumhurbaşkanı Recep Tayip Erdoğan, BM'nin yapısı hakkında önemli açıklamalar yaptı. Erdoğan, BM Genel Kurulu'nda yaptığı konuşmada Birleşmiş Milletlerin mevcut yapısının değiştirilmesini önerdi. Cumhurbaşkanı İstanbul'un BM merkezi olması gerektiğini de söyledi. Peki BM'nin mevcut yapısı nasıl?

Erdoğan'dan "Birleşmiş Milletler'in merkezi İstanbul olsun" önerisi

Birleşmiş Milletler Antlaşması için 1945 yılında, 51 ülke temsilcisi San Francisco'da düzenlenen Birleşmiş Milletler Uluslararası Örgüt Konferansı'nda bir araya geldi.

Birleşmiş Milletler, Çin, Fransa, Sovyetler Birliği, İngiltere, Amerika Birleşik Devletleri ve aralarında Türkiye'nin de olduğu diğer kurucu üyelerin onayıyla 24 Ekim 1945 yılında resmen kuruldu.

BM teşkilatı esas olarak 2. Dünya Savaşı'nın galipleri olan Çin, SSCB, ABD, İngiltere ve Fransa'nın dünyada hegomonik bir güce sahip olmasını sağladı. Normalde silahsızlanma, savaş yaptırımları hatta savaş kararları bile alabilen teşkilatın beş üyesi ayrı ayrı tartışmasız bir güce sahip.

Bir genel kurulu olmasına rağmen BM'nin esas karar organı Güvenlik Konseyi. Güvenlik Konseyi'nin beş daimi üyesi Çin, Rusya, ABD, İngiltere ve Fransa alınan kararları veto hakkına sahip. Güvenlik konseyine geçici olarak iki yıllık süreyle 10 üye katılıyor fakat bu üyelerin veto hakkı yok. Dolayısıyla İkinci Dünya Savaşı'nın galibi beş ülke dünyanın kaderini belirleme hakkına sahip oluyor.

Tayip Erdoğan son BM Genel Kurulu'nda yaptığı konuşmada buna vurgu yaptı ve durumun değişmesi gerektiğini söyledi.

Erdoğan'ın "BM'nin merkezi İstanbul olsun" önerisi de dikkat çekti. Bazı uzmanlar önerinin BM merkezini Avrasya'ya taşıma anlamına geldiğinin altını çizdi.

ulusal.com.tr

erdoğan birlemiş milletler