Eskişehir'de Milli Anayasa Hareketi rüzgarı

Milli Anayasa Hareketi çalışmaları Eskişehir'De rüzgarını estirmeye devam ediyor.

Eskişehir'de Milli Anayasa Hareketi rüzgarı

Gizemgül Yavuz/Eskişehir

Milli Anayasa Hareketi Eskişehir İl Temsilciliği ile Eskişehir Talat Paşa Komitesi’nin ortaklaşa düzenlediği ‘Yeni Anayasa Girişiminin Gerçek Yüzü’ konulu panele konuşmacı olarak siyasetçi ve diplomat Onur Öymen ile 68’liler Vakfı Başkanı Mustafa Kemal Boya katıldı. Özdilek Kültür Merkezinde düzenlenen paneli Prof. Dr. Can Ayday yönetti.

Diplomat ve siyasetçi Onur Öymen, Türkiye’de yepyeni bir Anayasa hazırlamak fikrinin sadece Türkiye’nin içinde düşünülmediğinin altını çizerek,” 2007 yılında bir çalışma başlatıldı, bir Amerikan kuruluşu Atlantik Kaosi denilen bunun yönetici bir çalışma yaptı 2007 de 2009 yılında tekrarladı. Bunun amacı, PKK sorununu Türkiye nasıl çözer, Kürt meselesi nasıl çözülür. Çeşitli öneriler var, özetle söyleyeyim. Türkiye Kuzey Irak’ta PKK ile mücadele etmeyecek, sonra bir af çıkarılacak filan, Türkiye PKK'yla müzakereye oturacak. Oturmazsa onun siyasi temsilcileri oturacak.Bir başka madde; Türkiye yepyeni bir anayasa hazırlayacak, Bir şey daha, bu yeni anayasada Türkiye ismi yer almayacak. Düşünebiliyor musunuz, şimdi Türkiye’de konuşulan konular bunlar değil mi? Acaba tesadüf mü dersiniz. Türkiye dışarıdan böyle yeni bir anayasa hazırlanması fikrinin önlenebilmesi, bu fikrin Türkiye’de bu kadar kabul görmesi, esas alınması tesadüf mü? Türk kelimesinin anayasadan çıkarılması önce yabancıların önermesi, sonra “Türk demeyelim de Türkiyeli diyelim, “Türkiye’de vatandaşı diyelim”, bunun ortaya çıkması tesadüf olabilir mi?” şeklinde konuştu.

Öymen Anayasamızın 66. Maddesine göre meclisin yeni Anayasa yapma yetkisi olmadığını belirterek,” Amerikan Anayasası 1897, Belçika Anayasası 1830 yılından bu yana yürürlüktedir. 60 yılda Amerikan Anayasasının sadece 4 maddesi değişmiştir. Bu Meclis sıfırdan yeni bir Anayasa yapamaz. 12 Eylül Anayasa’sının bugüne kadar 113 maddesi değişmiştir. Bu iktidar döneminde 43 maddesi değişti. Hangi maddesini beğenmiyorlar. Ülkenin en önemli sorunu terör, ekonomi ve işsizliktir. Anayasa değişse bu sorunlar çözülecek midir” diye

konuştu.

Öymen, başkanlık sisteminin de Avrupa’da sadece özel koşullar nedeniyle Fransa’da olduğunu belirterek, dünyada başkanlık sisteminin olduğu ülkelerin sadece 15’inin demokratik ülke olduğuna dikkat çekti.

Panelin diğer konuşmacısı Namık Kemal Boya’da yapılmak istenen Anayasa’nın özerkliğe ve bölünmeye yol açacağına öne sürdü.

Panelin sonunda ADD başkanı Azmi Kerman ile Eskişehir Baro Başkanı Rıza Öztekin konuşmacılara çiçek armağan etti.Panelden sonra Onur Öymen kitaplarını imzaladı.