2. bayrak davasında karar beraat ama...

2. bayrak davasında karar beraat ama...

'Öcalan'a Özgürlük Kürtlere Statü' mitingini Türk Bayrağı açarak protesto eden 7 kişi hakkında açılan ikinci davada da karar beraat ancak, bayrak indirme olaylarının yurt genelinde infial yarattığı süreçte karardan çok davanın içeriği dikkatleri üzerine çekti.

Antalya'da17 Mart 2013 tarihinde BDP'nin düzenlediği 'Öcalan'a özgürlük, Kürtlere statü' mitingini protesto eden 7 kişi hakkında, Türk Bayrağı açarak "Ne Mutlu Türküm Diyene" sloganını atmak suretiyle "halkı kin ve düşmanlığa tahrik etme" suçlamasıyla Ergenekon Eski Savcısı Osman Şanal tarafından dava açılmıştı. Kamuoyuna Bayrak Davası olarak yansıyan ve sanıkların 1 yıldan 3 yıla kadar hapis istemiyle yargılandıkları davada 7 kişi de beraat etmişti. Savcı Şanal aynı iddianameyle, aynı 7 kişiye bu kez de "toplantı ve gösteriş kanununa muhalefet ve polisin 'dağılın' ihtarına uymama" gerekçeleriyle yeniden dava açmış, Antalya Adliye Sarayı'nda görülen dava 18 Haziran gününe ertelenmişti. Dün görülen ikinci davanın ikinci duruşmasında karar beraat ama bayrak indirme olaylarının yurt genelinde infial yarattığı süreçte, karardan çok davanın açılma sebebi ve iddianamenin içeriği tepkilere neden oldu. Duruşmanın ardından açıklamada bulunan davanın avukatlarından Filiz Debreli, "Eğer, ne mutlu Türküm diyene demek suçsa, hepimiz suçluyuz. Ondan veremedik, bundan verelim diye bir hukuk mantığı yoktur" diye konuştu. Debreli, bayrak indirmenin meşrulaştığı bir ortamda bayrağa sahip çıkmanın suç sayılmasına yönelik tepkisini dile getirdi.

Debreli şunları söyledi; "Savcımız oturmuş destan yazmış, sanki ortada bir hadise varmış gibi. PKK'lıların peşine düşmek yok. Abdullah Öcalan posteri açanların peşine düşmek yok. 'Kürdistanız' diye bağıran çılgınların peşine düşmek yok ama Türk bayrağı bir suç unsuru haline gelmiş. Dün memleketimde, burada Türk bayrağı aşağıya indirilmiş. Bu suç değil, bunu indireni takip etmeyeceksiniz ama Türk vatandaşlarına 'Türk bayrağı açtın, ne mutlu Türküm diyene dedin. Türk Ceza Kanunu'na göre suçtur bu' deyip ceza vermeye kalkacaksınız. Bir vekil olarak ta bu olanları kınıyorum."

Haber: Devrim Dönmez Koçak

Fotoğraf: ARŞİV

ulusalkanal.com.tr

mahkeme pkk Kürt öcalan bayrak statü