Taşeron ağı her yeri saracak!

AKP iktidarı 301 maden işçisi ölmesine rağmen taşeron düzenlemesinden geri adım atmadı. İşçinin "kölelik düzeni" olarak tanımladığı taşeron sistemi her iş kolunu örümcek ağı gibi saracak. Son hali verilen düzenlemeye göre artık her yerde taşeron işçi çalıştırılabilecek. Yani ileride hastanede taşeron doktor, yeraltında taşeron madenci çalıştırmak yasallaşacak.

Taşeron ağı her yeri saracak!

Önümüzdeki günlerde taşeron doktor ya da taşeron gazeteci görürseniz şaşırmayın. Çünkü hükümetin son halini verdiği düzenleme, madenler de dahil her yerde taşeron işçi çalıştırmanın önünü açıyor.

Çalışanın kölelik düzeni olarak tanımladığı taşeron sistemi ile ilgili düzenleme netleşti. Başbakan Yardımcısı Ali Babacan Başkanlığında, Maliye ve Çalışma Bakanlığı bürokratlarının katıldığı Ekonomi Koordinasyon Kurulu toplandı, taşeron düzenlemesine son hali verildi.

Yeni düzenlemeyle asıl işler de taşeron firmalara verilebilecek. Bu, her işyerinde taşeron işçi çalıştırılması anlamına geliyor. Yani tasarı yasalaşırsa, doktordan gazeteciye herkes taşeron işçi olarak çalıştırılabilecek.

Bir diğer değişiklik ise "taşerona kadro" konusunda. Mevcutta patron, yasaya aykırı olarak çalıştırdığı taşeron işçiyi kadroya almak zorundaydı. Yeni düzenleme taşerona kadro zorunluluğunu ortadan kaldırıyor.

Yine günümüzde, bir işyerinde kadrolu olarak çalıştırılan işçinin, sonradan taşeron altında çalıştırılması yasak. Ama yeni düzenlemeyle bu durum son buluyor. Yani şu an kadrolu olarak çalışan her kişi, taşeron işçi olarak çalıştırılabilecek.

ulusalkanal.com.tr