Uluslararası İlişkiler Uzmanı Prof. Dr. Hasan Ünal: Türk dış politikasının revizyona ihtiyacı var

Prof. Dr. Hasan Ünal dış gündemi değerlendirdi. Suriye’den Libya’ya uzanan büyük bir cephede Türkiye’nin yalnızlaştığına dikkat çeken Ünal dış poyitikada revizyona ihtiyaç olduğunun altını çizdi.

Uluslararası İlişkiler Uzmanı Prof. Dr. Hasan Ünal: Türk dış politikasının revizyona ihtiyacı var

Maltepe Üniversite Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Ünal Ulusal Kanal’da dış gündemi değerlendirdi.

Uluslararası ilişkiler uzmanı Ünal, Türkiye’nin dış politikasının revizyona ihtiyacı olduğunu vurguladı.

MISIR LİBYA’DAKİ GELİŞMELERİ TEHDİT OLARAK ALGILIYOR

Prof. Dr. Hasan Ünal, Mısır Devlet Başkanı Sisi’nin hafta sonu yaptığı açıklamayı değerlendirdi. Ünal, Türkiye’nin Libya’da faaliyetlerinin Mısır tarafından tehdit olarak algılandığını söyledi. Ünal, Rusya’nın da Mısır gibi açıktan tepki vermese de gidişattan memnun olmadığını kaydetti.

Prof. Dr. Hasan Ünal Türkiye ile Mısır ilişkileri için şunları söyledi: “Libya’daki girişimlerimiz Mısır tarafından batıdan kuşatıldığı şeklinde algılanıyor. Mısır’ın uzlaşma girişimlerine karşılık vermiyoruz. Mısır’la mücadelemize bakınca ideolojik içerikli duygusal bir mücadele olduğunu görüyoruz. Türkiye Libya’da çalışırken Mısır ve İsrail ile ilişkilerini geliştirseydi şu anda bu tür hadiselerle karşı karşıya kalmazdık.”

TÜRKİYE’NİN RAKİPLERİ POZİSYON ALIYOR

Maltepe Üniversite Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Ünal, sadece Mısır’ın değil Türkiye’nin rakiplerinin de Libya’da pozisyon aldığına dikkat çekti. Ünal, Suriye’nin de Türkiye’ye karşı Hafter’i desteklediğini hatırlattı.

Ünal konuşla ilgili şöyle konuştu: “Şu anda Türkiye’nin rakipleri diyebileceğimiz Türkiye’nin kavgalı olduğu devletler Türkiye’yi mindere çekip yormaya çalışıyorlar. Rusya da bu devletlerden birisi mi emin değiliz ama Rusya’nın gelişmelerden memnun olmadığını söylemeyebiliriz. Suriye, Libya, Kıbrıs ve Doğu Akdeniz gibi bir geniş cephede ülkelerle kavgalı haldeyiz. Dış politikayı bu şekilde, TSK’nın gücü ve azmiyle devam ettirirsek bu ülkemiz için hem çok maliyetli olacak hem de istediğimiz sonuçların hepsini elde edemeyeceğiz. Dış politikamızın revizyona ihtiyacı var.”

“DIŞ POLİTİKADA REVİZYONA İHTİYACIMIZ VAR”

Hasan Ünal geniş bir cephede Türkiye’nin diğer ülkelerle iyi ilişkiler kurmaya ihtiyacı olduğunu belirtti: “Mısır Devlet Başkanı Sisi’nin yaptığı açıklamaları şöyle okumalıyız: Biz Libya’da bir şeyler yapıyoruz ve Sisi kuşatıldığını sanıyor. Biz onlarla kapsamlı bir anlaşma yapmış olsaydık Mısır bu açıklamaları yapmazdı. Yunanistan kendi temel tezlerini riske atma pahasına İtalya ile anlaştı. Çünkü Türkiye ile ilişkileri bozulurken diğer ülkelerle ilişkilerini sıkılaştırmaya çalışıyor. Örneğin biz de Mısır’a Yunanistan ile yaptığı deniz yetki sınırlandırma anlaşmasıyla deniz alanlarından vazgeçtiğini söylüyoruz. Oysa Mısır için şu anda Türkiye’ye karşı bir ittifak araması daha önemli. Onun için deniz alanlarından vazgeçebiliyorlar. Mısır ani bir hareketle İsrail’in Türkiye ile uzlaşmasından da korkuyor. Biz Mısır’a toptan bir uzlaşmasının sinyallerini vermeliyiz. Bizim Türkiye karşıtı cephenin güçlenmesini sağlamak için dış politikada revizyona gitmemiz gerekiyor.”

“SURİYE’DE BÖYLE DEVAM EDEMEYİZ”

Prof. Dr. Hasan Ünal, kamuoyunun dikkatini Libya’da yoğunlaştırdığını söyledi ancak Suriye’ye dikkat edilmesi gerektiğini söyledi: “Suriye’de böyle devam edemeyiz. Şu anda İdlib’de ülkeler yığınak yapıyor ve tansiyon yükseliyor.

Rusların Hmeymim hava üstünde patlamalar olduğu haberleri geliyor. Eğer bu haberler doğruysa Ruslar ne yapacak? Bunları iyi değerlendirmek lazım.

ABD, TÜRKİYE İLE RUSYA’YI KAPIŞTIRMAK İSTİYOR

Dış politika uzmanı Prof. Dr. Hasan Ünal, Türk yetkililerin “Libya’da ABD ile çalışıyoruz” ifadelerini değerlendirdi. Ünal ABD’nın Türkiye ile Rusya’yı çatıştırmak için her fırsatı değerlendirdiğinin altını çizdi. Ünal şu ifadeleri kullandı: “İdlib veya Libya... ABD, Türkiye ile Rusya’nın çatışacağı her alanı değerlendirmeye çalışıyor. Amerikalılar bu sonucu doğuracak her türlü girişimde bulunuyorlar. Şu anda Libya’da yaptıkları da bu. Biz dikkatli olmalıyız. Biz Rusya ile Esad düşmanlığı yaparak kavgaya tutuştuk. Ama bu arada ABD Kürdistan’ı kurma faaliyetine devam ediyor. Kıbrıs konusunda ise bizim tezlerimizin tamamen karşısında yer alıyorlar.”

IRAK’TA DEVAM EDEN OPERASYONLAR

Hasan Ünal devam eden Pençe-Kaplan Operasyonları konjonktür içinde değerlendirdi ve şunları söyledi: “TSK artık Irak’ta PKK’ya pek göz açtırmıyor. Bunun olumlu olduğunu düşünüyorum. Ancak burada sorunlar var. ABD PYD’yi destekliyor ve biz inatla Suriye ile anlaşmayarak ABD’nin ekmeğine yağ sürüyoruz. ABD, PYD’yi geri çekip bu kez Barzani’yi ileri sürüyor. PYD’yi emniyete alıyor. Ben Türkiye’nin Suriye’nin kuzeydoğusuna odaklanması gerektiğine inanıyorum. Ancak Suriye ile anlaşmadığımızdan Suriye ile ortak bir plan yapamıyoruz. Bildiğiniz gibi Barış Pınarı Operasyonu’nu sürdüremedik. İstediğimiz sonuçları elde edebilmek için Suriye Hükümeti ile anlaşmalar yapmamız gerekiyor. Türkiye İdlib’e verdiği dikkat ve enerjiyi PYD’ye karşı vermeli. Enerjisini Fırat’ın doğusunda mücadeleye yönlendirilmeli.”

MACRON’UN DAVRANIŞLARI ÇOCUKÇA

Prof. Dr. Hasan Ünal, Fransa’nın NATO’yu kışkırtması hakkında da konuştu.

Fransa, Türk Donanması’nın gemilerini kilitlediğini iddia etmiş. Olayı NATO’nun araştırmasını istemişti. Türk tarafı ise iddiaları kesin bir dille yalanlamıştı.

Fransa Cumhurbaşkanı Macron ise olayı NATO’nun beyin ölümünün gerçekleştiğinin bir kanıtı olarak değerlendirdi.

Hasan Ünal, Fransa’nın hamlelerini ve Macron’un açıklamalarını “çocukça” olarak değerlendirdi. Ünal; “NATO’nun Türkiye’ye ihtiyacı Fransa’ya duyduğu ihtiyaçtan fazla. NATO Fransa istedi diye Türkiye’ye karı tavır almaz. Zaten böyle bir hakları da yok. Ama bizim dış politikadaki hatalarımız Fransa’yı cesaretlendiriyor. Yoksa Fransa’nın boyunu aar bu coğrafyada Türkiye’nin ayağına sarılmak Fransa’nın boyunu aşar!”

ulusal.com.tr

hasan ünal