Sanayi üretim endeksi normalleşme döneminin başladığı haziranda yüzde 17,6 arttı

Sanayi üretimi Haziran ayında yüzde 17,6 yıllık bazda ise yüzde 0,1 arttı. Uzmanlara göre bu artışın iki nedeni var. Birincisi stoklardaki malların satılması, ikincisi ise faizlerin söz konusu aylarda düşük olması. Ancak uzmanlar önümüzdeki aylarda faizlerin yükselmesi ve üretimde düşüş beklediğini aktardı.

Sanayi üretim endeksi normalleşme döneminin başladığı haziranda yüzde 17,6 arttı

Sanayi üretimi aylık ve yıllık bazda artış gösterdi.

Türkiye İstatistik Kurumu 2020 yılı Haziran ayında Sanayi Üretim Endeksi verisini açıkladı. Sanayi üretim endeksi, salgın sürecinde normalleşme döneminin başladığı Haziranda aylık bazda yüzde 17,6, yıllık bazda ise yüzde 0,1 yükseldi. Bu artışın iki nedeni olduğu belirtiliyor.

Eski Sanayi Genel Müdürü Bülent Esinoğlu Ulusal Kanal’a konuştu. Esinoğlu, önümüzdeki aylarda faizlerde artış üretimde azalma beklediğini ifade etti.

Sanayinin alt sektörleri incelendiğinde de 2020 yılı Haziran ayında madencilik ve taşocakçılığı sektörü endeksi bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 8 azaldı. İmalat sanayi sektörü endeksi yüzde 1,0 arttı. Elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü endeksi de yüzde 6,4 azaldı.

Takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi 2020 yılı ikinci çeyreğinde bir önceki yılın aynı çeyreğine göre yüzde 16.9 azaldı. Bir önceki çeyreğe göre de mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış sanayi üretimi yüzde 20.2 düştü.

ulusal.com.tr

Türkiye İstatistik Kurumu sanayi üretimi