Mehmet Canbolat yazıyor: Bir "Merkel ve Aylan bebek" öyküsü

Mehmet Canbolat yazıyor: Bir "Merkel ve Aylan bebek" öyküsü

2015 sonuna kadar adeta “kutsal ana” ilan edilmişti.

Ne pahasına olursa olsun, adeta ölüm yolculuğuna çıkmış ve haftalar boyu yollarda perişan vaziyette olan, çoğunluğu Suriyeli yüzbinlerce mülteciyi Almanya’ya kabul etti.

Merkel ve Almanya “insancıl” ve “hoşgörü” simgesi olarak tüm dünyaya olumlu bir mesaj verdi. Ancak çok sürmedi.

Yılbaşı gecesi Köln’de patlak veren ve “eğlenmeye gelmiş kadınlara mülteticiler cinsel tacizde bulundu” yolundaki haber bombardımanı, bir anda durumu değiştirdi ve Merkel hedef tahtasına oturtuldu.

Yandaki fotoğrafta da görülebileceği gibi, düne kadar adeta “kutsanan” Merkel, sadece Almanya’da değil, AB üyesi birçok ülkede siyasetçisi ve medyasıyla, sanki “şamar oğlanı” ilan edildi.

Merkel’i, mültecileri Avrupa’nın başına “bela etmek”le itham edenler var. Yani Başbakan Merkel, “Yaptığın pisliği temizle” diye bir kampanyayaya maruz kaldı. Sözün özü, önüne gelen Merkel’e saldırıyor.

Belli ki, bulanık suda balık avlamak isteyenler de var. Mültecileri, siyasi malzeme yapanlar kadar, kendi partisi CDU ve kardeş parti CSU cephesinden de Angela Merkel’i yerden yere vuran söylemler dikkati çekiyor.

Alman 1. Televizyonu ARD'nin en güncel anketine bakılacak olursa, hem 5 Alman'dan biri, Federal Hükümet'in mülteciler konusunda kontrolü elinden kaçırdığını düşünüyor.

Hükümetten memnun olmayanların oranı ise, 2 hafta içinde yüzde 48'den yüzde 61'e çıkmış. Bu oran, Merkel açısından 2011 Ağustos ayından bu yana en dramatik bir uyarı anlamı taşıyor.

Bu düşündürücü veriler, CDU-SPD Büyük Koalisyon Hükümeti'nin seçmen nezdindeki çoğunluğunu yitirdiğine işaret ediyor. Yani hedef tahtasında koalisyon hükümetinden ziyade, Federal Başbakan Angela Merkel var.

Bana öyle geliyor ki, “Merkel, Almanya ve Avrupa siyaset tarihine iz bırakarak geçmesin” düşüncesiyle, “siyasi misyonunu tamamlamış politikacı” olarak topluma algı operasyonu aşılanıyor.

Yani kendi politikasına kurban edileceğe benziyor.

Tıpkı, Batı’nın öteleyici, sert mülteci politikası yüzünden Türkiye’de bir sahilde cansız bedeni bulunan Aylan bebek gibi…

Mehmet Canbolat

ulusalkanal.com.tr

Merkel mehmet canbolat