''ABD, PJAK’ı korumaya almak istiyor''

Ortadoğu ve Terör Uzmanı İsmail Dost, Eski Sanayi Genel Müdürü Bülent Esinoğlu gündeme ilişkin son gelişmeleri Ulusal Kanal’da değerlendirdi.

''ABD, PJAK’ı korumaya almak istiyor''

Ortadoğu ve Terör Uzmanı İsmail Dost, Eski Sanayi Genel Müdürü Bülent Esinoğlu, Ulusal Kanal Ankara Temsilcisi Eray Çelebi'nin sorularını yanıtladı.

Son dönemde tartışma konusu olan Merkezi Hükümet- Yerel Hükümet tartışmalarını değerlendiren İsmail Dost “İstanbul başka ülke oldu da bizim mi haberimiz yok. Bunları destekleyenlerin tivitlerine bakıyoruz hep HDP’liler PKK’lılar. Amaçları devleti itibarsızlaştırmak, amaçları paraları toplayıp araya nifak sokmak. Yerel ve Merkezi hükümet kavramlarını çok yanlış buluyorum. İç cephede birliğimizi sürekli diri tutmamız gerekiyor. Söylemlerimize dikkat etmeliyiz. Biz bize yeteriz söylemini sadece iktidarın gibi görmemeli ve altını hep birlikte doldurmalıyız.” dedi.

ABD'nin Irak'a yerleştirdiği Partiotları değerlendiren Dost, “Herkes korona ile uğraşırken Amerika bölgeye patriot füzeleri yerleştiriyor. İran’da salgın bahanesiyle ABD’nin saldırı yapacağı söyleniyor. Amerika PYD’ye salgın için yardım yapıyorum diyerek silah veriyor. İran salgından dolayı yardım istiyor. Nükleer silah yapacak diyerek ona vermiyorlar ama PYD’ye silah veriyorlar. ABD’nin planı Kasım ayında seçimlerden sonra İran’a saldıracak. Buna ABD ekonomik olarak mecbur kalacaklar. 40 yıldır ilk kez Arap ülkeleri ile İsrail açıktan el sıkıştı. Ama Suudi Arabistan sürekli İran korkusuyla Amerika’ya ve İsrail’e para vermek yerine İran ile anlaşma yapmaya çalıştı. Bunu Kasım Süleymani ile yapacaklardı. Bu yüzden süikast düzenlendi. Bunu esas planlayan İsrail’dir.İsrail 40 yıldır ilk kez yakaladığı fırsatın elinden kaçmasını istemedi. Kasım Süleymani’nin öldürülmesinden sonra İran’ın yaptığı füze saldırılarının isabetli olması sonrası ABD şimdi oralara Patriot yerleştiriyor. Bu sayede İran’a karşı kullandığı PJAK’ı korumaya almak istiyor.” diye konuştu.

Gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulunan Bülent Esinoğlu Amerika’nın durumunun sıkışık olduğunu ifade etti. Esinoğlu,”Gelen kriz daha öncekilere benzemiyor. Amerika Çin rekabetinde Amerika gittikçe kaybediyor. Ekonomik krizle birlikte petrol fiyatları ile ilgili Putin’in devreye girmesi Amerika’yı sıkıştırdı. Buradan çıkmak için Amerika Ortadoğu’da şiddet kullanmaktan başka çaresinin kalmadığını anladı. Patriot getirmesi yeni parasal yardımları yapması ve Suriye’nin PYD-PKK ile savaşacağım demesi üzerine Amerika bölge ülkelerini bir birine düşürmek istiyor. Dünya genelinde sarsılan hegemonyasını yeniden tesis etmek için ya İran’a ya Venezuella’ya ya da Suriye’de şiddet gösterecek. Ama son yaşanan ekonomik kriz ve Koronavirüs ile mücadelede zafiyet moral bozukluğuna sebep oldu. Çıkışın ancak savaş ile olacağına yönelik eğilim artarsa bir şiddet kullanımı kaçınılmaz.” dedi.

Türkiye olarak virüs sorununu siyasi bir sorun haline getirmemek gerektiğini söyleyen Dost, ”İktidar da muhalefet de aynı hatayı yapabiliyor. Bizim içimizde kolaycılar var. Çözüm önerisi getirmek yerine sürekli eleştiri ve muhalefet tavrı sergilemek doğru değil. Bu biyolojik sorunu içeride siyasi istikrarsızlığa götürmek isteyenlere fırsat vermemiz lazım. Mikrop gelirken siyasi olarak ayrım yapmıyor herkesi öldürüyor. Siyasi parti liderlerindeki video konferansla görüş alınabilir. Bu meseleyi siyasileştirirsek her iki tarafa da zarar verir. Dolayısıyla Türkiye’ye zarar verir.” diye konuştu.

ulusal.com.tr

ulusal kanal İsmail Dost Bülent Esinoğlu