Sahte seçmenler oy kullandı, mühürsüz pusulalar çıktı

Yerel seçimler tamamlandı, sandıklar kapandı. Türkiye'nin çeşitli il ve ilçelerinden seçimlerle ilgili birçok hile iddiası ve tutanak ortaya çıktı.

Yerel seçimlerde Türkiye genelinde oy verme işlemi tamamlandı, sandıklar açılmaya başladı. Usulsüzlük iddiaları ise ard arda geldi.

İstanbul Şişli'deki Hüseyin Cahit Yalçın İlkokulu'ndaki 1130 nolu sandıkta saat 08.00 ile 08.45 arasında oy kullanan seçmenlere, ilçe belediye başkanlığı için hazırlanan oy pusulalarının verilmediği ortaya çıktı. Sandık kurulunun tutanağıyla ortaya çıkan skandalın ardından oy kullanma işlemi durduruldu. 17 yurttaşın eksik oy kullanmasina sebep olan olay için tutanak tutulurken, pusulaların tamamlanmasıyla oy verme işlemine devam edildi.

İstanbul Üsküdar Deniz-İş İlköğretim Okulu'nda ise sahte seçmen belgelendi. Barbaros Mahallesi Serçe Sokak Güner ap. No 4 e ait seçmen listesindeki dört kişinin o binada hiç yaşamadığı ortaya çıktı. Söz konusu binada yaşayan bir yurttaş, 2111 numaralı sandığa ait listenin fotoğrafını seçerek o dört kişiyi kırmızıyla işaretledi. Söz konusu seçmenlerden ikisinin oy kullandığı tutanağa geçti.

İstanbul Kadıköy Feneryolu'nda ise 2220 numaralı sandıkta 3 polis memurunun görev belgesi olmadan oy kullandı, müşahitler olayla ilgili tutanak tuttu.

İstanbul Bahçelievler Bağlar Ortaokulu 1332 numaralı sandıkta, 25 oy pusulasının arkasında mühür olmadığı ortaya çıktı. Bu nedenle 25 seçmenin oyu geçersiz hale geldi. Olayı bir sağlık memuru fark etti. Sandık kurulu ile yurttaş arasında tartışma çıktı. Tutanak tutulurken çekilen görüntüler vatandaş kamerasına böyle yansıdı.

İstanbul Güneşli Evren İlkokulu 3220 numaralı sandıkta mühürsüz en az 3 adet arkası mühürsüz oy pusulası tespit edildi. Sandık Kurulu Başkanı'nın "Birşey olmaz oylar sayılırken hallederiz" dediği iddia edildi.

İstanbul Avcılar 2124 numaralı sandıkta ise Sandık Kurulu başkanı, okuma yazması olmayan bir yurttaş adına AKP'ye mühür bastırdı. Bu olay da tutanakla kayıt altına alındı.

Antalya'nın Konyaaltı ilçesinde de sahte seçmen ortaya çıktı. Uluç Mahallesi 1152 sokakta annesinin yazlığının bulunduğunu belirten yurttaş, boş olan bu dairede iki seçmenin bulunduğunu belgeledi. Yurttaş, "Daha önce gerekli şikayetler yapıldığı halde, bu şahısların kaydı silinmemiştir" dedi.

Erzurum'da sandık kurulu huzurunda arkasına YSK mührü basılması gereken oy pusulaları mühürlü gelince, sandık görevlileri itiraz etti. Tutanakta, oy pusulalarının Sandık Kurulu Başkanı Latif Pekten tarafından evde mühürlendiği belirtildi.

Bitlis'in Tatvan ilçesinde de benzer bir olay yaşandı. Pusula ve zarflar, sandık kurulu başkanı tarafından mühürlenmiş olarak getirilince olay tutanakla belgelendi.

Eskişehir Ata Ortaokulu’nda ise sandalyeler üzerinde açık oy kullanıldığı görüntülendi.

Çanakkale'nin Bayramiç İlçesi'nde, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü binasındaki 1013 nolu sandıkta, oy pusulalarının konulduğu zarflar karıştı, İlçe Seçim Kurulu oy verme işlemini durdurdu. Sandıkta, belediye başkanlığı, belediye meclis üyeliği ve muhtarlık seçimi oy pusulalarının zarfları karıştı. Seçmenler, sandık görevlilerinin yönlendirmesiyle belediye başkanlığı ve belediye meclis üyeliği oy pusulalarını muhtarlık seçimi zarflarına, muhtarlık oy pusulalarını ise diğer zarflara koyarak oylarını kullandı.

Çorum'un Sungurlu İlçesi’nde, yerel seçimler için sandık başına gelen 110 kişinin, belediye başkanlığı için oy kullanamadıkları ortaya çıktı. Mehmetçik İlkokulu 1011 numaralı sandık kurulu

Mehmetçik İlkokulu’nda 1011 nolu sandık görevlileri, belediye başkanlığı oy pusulasını seçmenlere dağıtmayı unuttu. 110 kişi sandıklara gidip belediye meclis üyeliği, il genel meclisi üyeliği ve mahalle muhtarlığı için oy kullandırıldı. Ancak belediye başkanlığı için verilmesi gereken oy pusulasının kendilerine verilmesi unutuldu.

Bir vatandaşın, ”Diğer okullarda farklı kullanılıyor, siz neden farklı kullandırıyorsunuz?” diye itirazı sonucu, sandıkta oy kullanma işlemi durduruldu. Seçim hakimi, siyasi parti temsilcileriyle yaptığı toplantı sonucunda, aldığı kararla 110 kişinin belediye başkanlığı için oy kullandırılmama kararı alındı.

türkiye usulsüzlük seçimler