Siyasilerden 'Çanakkale' mesajları

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, 18 Mart mesajında 'O büyük zaferin komutanı Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere, Çanakkale’deki bütün şehit ve gazilerimizin, bu ülke için şehit ve gazi olmuş bütün geçmiş büyüklerimizin aziz hatıraları önünde saygıyla eğiliyoruz' dedi. Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, şehitlerin sayesinde egemen, bağımsız, birlik ve beraberlik içinde yaşanıldığını belirterek yapılan fedakarlıkların asla unutulmadığını ve unutulmayacağını vurguladı. Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, kendisinin kaleme alıp seslendirdiği 18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi mesajını sosyal medya hesaplarından paylaştı

Siyasilerden 'Çanakkale' mesajları

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, 18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Zaferi'nin 104. yılı dolayısıyla bir mesaj yayımladı. Soylu mesajında, etkileri hem yaşandığı savaş meydanlarının hem de yaşandığı yüzyılın dışına taşan ve kendinden sonra gelenlere sadece bir vatan değil "Çanakkale ruhu"nu miras bırakan bir zaferin 104. yıl dönümünün idraki içerisinde belirtti.

Çanakkale Zaferi’ni değerli kılanın, sadece Seyit Onbaşı’nın, Mehmet Çavuş’un, Nusret Mayın Gemisi’nin ve binlerce kahramanın gösterdikleri cesaret ve maharet olmadığının altını çizen Soylu, mesajında "Çanakkale Savaşı’nı asıl değerli kılan, dünyada zulmün, kaba kuvvetin merhamet ve iman karşısında her zaman yenileceğinin dünyaya haykırılmış olmasıdır" ifadesine yer verdi. Soylu, şunları kaydetti:

“Savaş kazanmak, sadece silah ve mühimmat işi değil, maneviyat işidir. Çanakkale Boğazı’nın Ege tarafında kara bulutlar gibi denizi kaplayan demir yığınları, ayaklarında doğru dürüst postalları bile olmayan; erzağı, iaşesi, mermisi, silahı kıt ama imanı güçlü, vicdanı geniş, merhameti bol bir avuç insan karşısında eriyip gitmiştir. Ezineli Yahya Çavuş, askerlerine verdiği emirde 'Arkadaşlar, düşman çok, mermi az. Mümkünse bir mermi ile birden fazla düşman öldürün. Allah bizimle beraberdir' derken, Çanakkale Savaşı’nın bu anlamda kısa bir tarifini de yapmıştır.

Mermilerin havada çarpıştığı, dünyanın muharebe yoğunluğu en fazla olan savaşlardan birisi olan Çanakkale Savaşı’nda aslında biz kendi kimliğimizin de tarifini yaptık. Çanakkale Şehitliği’nde bulunan 15-16 yaşındaki gençlerden, askeriyle omuz omuza şehit düşen subaylara; okuduğu okulu bırakıp gelip Kanlı Sırt’ta şehit düşen tıp öğrencilerinden, Anadolu’nun her şehrinden ve Şam’dan, Halep’ten, Hama’dan, İdlib’den, Deyrezzor’dan, Lazkiye’den bu toprakların savunması için gelen aslanlar, esasen bizim kim olduğumuzu, bu coğrafyanın çocuklarının gerçek kimliğini dünyaya hal diliyle ifade etmişlerdir.

Biz Çanakkale’den sadece bir zaferle dönmedik. Bugün terörle mücadelemizdeki sarsılmaz cesaretimiz ve kararlılığımız, göçü yönetirken kullandığımız merhamet ve vicdanımız, 15 Temmuz gecesi bizi meydanlara indiren vatan aşkımız, 104 yıl önceden bize miras kalan Çanakkale Ruhu’nun eseridir. Bugün hangi mücadeleyi veriyorsak aynı ruhtan ilham almaktayız, yarın da bu ülke için ne yapacaksak, yine aynı ruhtan ilham alacağız. Bu vesileyle Çanakkale Zaferi’nin 104. yılını ilk günkü heyecan ve gururla kutluyor; başta, o büyük zaferin komutanı Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere, Çanakkale’deki bütün şehit ve gazilerimizin, bu ülke için şehit ve gazi olmuş bütün geçmiş büyüklerimizin, evlatlarımızın hepsine Cenabıhak'tan rahmet diliyor, aziz hatıraları önünde saygıyla eğiliyoruz."

MİLLİ SAVUNMA BAKANI AKAR ÇANAKKALE'DE

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, 18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi'nin yıl dönümü törenlerine katılmak üzere gittiği Çanakkale'de üniversite öğrencileri ile şehit aileleri ve gazilerle bir araya geldi.

Valilik tarafından düzenlenen yemekte şehit aileleri ve gazilerle buluşan Akar, Türk Silahlı Kuvvetlerinin muvazzafı, emeklileri, şehit yakınları ve gazileriyle büyük bir aile olduğunu belirterek "Şehitlerimiz, gazilerimiz bizlerin vatan toprağı ile bağını sağlayan en önemli köklerdir" diye konuştu.

Onların hatıralarının yaşatılmasının boyunlarının borcu olduğunu söyleyen Akar, şehit ve gazilerin kahramanlıklarının hiçbir zaman unutulmayacağını ve onların tarihteki yerlerini altın harflerle alacağını bildirdi. Bakan Akar, şehitlerin sayesinde egemen, bağımsız, birlik ve beraberlik içinde yaşanıldığını belirterek yapılan fedakarlıkların asla unutulmadığını ve unutulmayacağını vurguladı.

Şehit ailelerinin ve gazilerin kendileri için çok önemli olduğunu, onlar için ellerinden gelen her şeyi yapmaya çalıştıklarını belirten Akar, “Devletimiz diğer devletlere, milletimiz diğer milletlere örnek düzeyde şehit ailelerine, şehitlerimize, gazilerimize, gazi ailelerine sahip çıkmıştır, çıkmaya devam edecektir” dedi.

'TEK HEDEFİMİZ TERÖRİSTLER'

Türkiye’nin bulunduğu coğrafyada yaşanan belirsizlik ve istikrarsızlıkları yakından takip ettikleri, bunun neden olduğu terör tehdidine karşı gerekli önlemleri aldıklarını söyleyen Akar, “Milletimizin bağrından çıkan Türk Silahlı Kuvvetleri, bu teröristlere karşı dün olduğu gibi bugün de karada, denizde, havada elinden geldiğince ülkesini ve milletini korumak için çalışmalarını fedakarca sürdürüyor” ifadesini kullandı.

Münbiç ve Fırat'ın doğusundaki terör hedeflerine de dikkati çeken Akar, "Hiç merak etmeyin bunlarla ilgili bütün planlar yapıldı. Yeri ve zamanı geldiğinde Sayın Cumhurbaşkanımızın direktif ve talimatıyla TSK, inşallah bundan önce olduğu gibi yine bu asil milletin yüzünü karartmayacak, verilen görevi alnının akıyla yerine getirecektir. Bundan kimsenin şüphesi olmasın" dedi.

Akar, TSK'nin tek hedefinin teröristler olduğunu bir kez daha vurguladı.

BAKAN SELÇUK'UN SESİNDEN ÇANAKKALE DENİZ ZAFERİ MESAJI

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, kendisinin kaleme alıp seslendirdiği 18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi mesajını sosyal medya hesaplarından paylaştı.

Bakan Selçuk, sosyal medya hesabından Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi'nin 104. yılı dolayısıyla yaptığı paylaşımda, "Çanakkale Zaferi'nin 104. yılında vatan uğruna canını uğurlayan tüm şehitlerimizi Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ü ve silah arkadaşlarını rahmet ve saygıyla anıyorum" ifadesine yer verdi.

Bakan Selçuk, ayrıca kendisinin kaleme alıp seslendirdiği mesajını da Çanakkale Deniz Zaferi görselleri eşliğinde paylaştı. Selçuk, paylaşımında şunları kaydetti:

"Tam da bugün okullarda çocuklarımıza Türkçeyi destanların kalemle yazılmadığını öğrensinler diye; matematiği söz konusu inançsa bazen rakamların önemini yitirebildiğini anlasınlar diye; coğrafyayı her metrekareye bir şehit düştüğünü bilsinler diye; hayat bilgisini her denizin geçilemeyeceğini görsünler diye; yabancı dilleri iki düşman askerinin birbirinin yarasını sarabileceğini hissetsinler diye; tarihi ise 18 Mart Çanakkale Zaferi'ni unutmasınlar diye anlatıyoruz. Vatan uğruna canını uğurlayanların hatırasına sonsuz rahmet ve saygıyla."

ÇANAKKALE ŞEHİTLERİ CHRİSTCHURCH'TE ANILDI

Yeni Zelanda'da temaslarda bulunan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay ve Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, "18 Mart Çanakkale Zaferi ve Şehitler Günü" dolayısıyla Anzakların tören düzenlediği Hatıralar Köprüsü'ne çelenk bıraktı.

Oktay, anma töreninin ardından gazetecilere yaptığı açıklamada, Christchurch'te karışık duygular yaşadıklarını belirtti. Bir taraftan Müslümanlara karşı işlenilen en büyük terör olaylarından birisini yaşadıklarını, diğer yandan Çanakkale şehitlerini andıklarını ifade eden Oktay, vatan müdafaasında hayatını kaybeden tüm şehitlere ve Christchurc'teki saldırıda hayatını kaybeden 50 şehide Allah'tan rahmet diledi.

Oktay, Çanakkale Savaşı'nın ardından Türkler ile Avustralyalılar ve Yeni Zelandalılar arasında bir yakınlık doğduğunu ifade ederek, "Hatıralar Köprüsü, Yeni Zelandalıların Anzaklara ilişkin törenleri yaptıkları yer. Biz de bugün hazır buradayken bir çelenk bırakmak, şehitlerimizi hatırlamak istedik. Bu vesileyle tekrar iki ülkenin dostluğuna da vurgu yaptık. Şu anda Türkiye ve Yeni Zelanda ilişkileri iyi düzeyde" dedi.

Temasları kapsamında Yeni Zelanda ile ilişkileri değerlendirme fırsatı da bulduklarını aktaran Oktay, sonraki dönemde Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın bölgeye bir ziyaretinin söz konusu olabileceğini söyledi. Oktay, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Buradan doğru dersler çıkarmak lazım. Ne yazık ki 100 yıl sonra yaşadığımız şartlar gösteriyor ki ne Birinci Dünya Savaşı'ndan ne de İkinci Dünya Savaşı'ndan doğru dersleri çıkarabilmiş bu dünya. Çıkarılan mesajlar dostluk mesajı, ırkçılığa karşı mesajlar, İslam düşmanlığına karşı mesajlar olmalı. İslam düşmanlığına dönüşen söylemlerin bitirilmesi gerekir. Terörün, teröristin uzaktan yakından herhangi bir dinle alakalandırılmaması son derece önemli. Teröriste baktığımız zaman Müslüman değil, Hristiyan ama biz 'Hristiyan terörü' demiyoruz, demeyeceğiz de. Birisi çıksa böyle dese en sert şekilde reddedeceğiz. Biraz önce hayatlarını kaybeden Müslümanların yakınlarıyla beraberdik. Cumhurbaşkanımız da doğrudan telefonla onlarla görüştü. Coğrafya çok uzak olsa bile gönüller, kalpler çok yakın bunu görüyoruz. Yeter ki siz doğru yerde durun. Türkiye'nin durduğu nokta bugün itibarıyla çok nettir. Türkiye barışın, dostluğun, mazlumun yanındadır, dili veya ırkı ne olursa olsun fark etmez."

'SORUŞTURMANIN DERİNLEŞTİRİLMESİNİ İSTEDİK'

Fuat Oktay, aldığı güvenlik brifinginde saldırıya ilişkin yeni detayların olup olmadığına ilişkin soru üzerine, soruşturmanın titizlikle devam ettiğinin kendilerine ifade edildiğini aktardı.

Saldırıyı gerçekleştiren kişinin şu an fiilen tutuklu olduğuna işaret eden Oktay, şunları kaydetti:

“Bu saldırının tek bir teröristin yapabileceği bir eylem olmadığını düşünüyoruz. Bunu bütün yetkililere en açık şekilde ifade ediyoruz. Adına manifesto denilen 74 sayfa ile tarihimizin, ülkemizin, insanımızın ve Cumhurbaşkanımızın hedef alındığı bir yapı. Böyle bir dokümanın bir kişi tarafından hazırlanıp, sonrasında böyle bir terörist eylemin gerçekleştirilmesinin mümkün olmadığını düşünüyoruz. Türkiye üzerine düşeni yapıyor bununla ilgili. Yeni Zelandalı yetkililere soruşturmanın derinleştirilmesi talebimizi de ilettik. Bu soruşturmayı her boyutta inceliyorlar.”

Oktay ve Çavuşoğlu, açıklamasının ardından Hatırlar Köprüsü çevresinde bir süre yürüdü. Kafelerde oturanlar tarafından alkışlarla karşılanan Oktay ve Çavuşoğlu, Yeni Zelandalılarla sohbet etti.

çanakkale hulusi akar süleyman soylu Ziya Selçuk 18 mart