İstanbul Barosu Papa'nın açıklamalarını ve Avrupa Parlamentosu'nun kararını eleştirdi

Papa Francesco'nun 1915 olaylarına ilişkin kullandığı "soykırım" tanımına ve Avrupa Parlamentosu'da kabul edilen tasarıya bir tepki de İstanbul Barosu'ndan geldi. Yapılan yazılı açıklamada, Türkiye karşıtı bir husumet cephesinin krulduğu belirtildi, Vatikan'ın emperyalist talanların ve soykırımların manevi mimarı olduğu vurgulandı.

İstanbul Barosu Papa'nın açıklamalarını ve Avrupa Parlamentosu'nun kararını eleştirdi

Ermeni soykırımı iddiaları üzerinden Türkiye aleyhine başlatılan kampanyaya karşı İstanbul Barosu da yazılı bir açıklama yaptı. Açıklamada, hem Katolik dünyasının ruhani lideri Papa Francesco'nun "soykırım" açıklaması hem de Avrupa Parlamentosu'nda 1915 olayları için "soykırım" ifadesinin kullanıldığı tasarı eleştirildi.

Vatikan'da yapılan ayinin ardından Avrupa Parlamentosu’nun tasarısının onaylamasının "Türkiye karşıtı teopolitik bir husumet cephesinin kurulduğunu" ortaya koyduğu belirtildi.

Açıklamada, Vatikan'ın Haçlı Seferlerinin, emperyalist talanların, soykırımların manevi mimarı ve kutsayıcısı olduğu vurgulandı. Bu nedenle de Türk milletine yönelik "soykırımcı" suçlamasının inandırıcı olmadığı ifade edildi.

Açıklamada, Papa'nın açıklamalarına ve Avrupa Parlamentosu'nun kararına destek veren siyasetçiler de eleştirildi. İsim verilmedi ancak CHP'nin 1915 olayları için "soykırım" diyen Selina Doğan'ı milletvekili adayı yapmasına dikkat çekildi.

" Bu kampanyanın gerek siyasi iktidar üzerinde gerekse kimi muhalefet partileri üzerindeki olumsuz etkileri açıkça görülmektedir. TBMM çatısı altında Atatürk ilkelerine, Cumhuriyet’in temel değerlerine, ulusal bütünlüğe sadakat yemini etmiş kimi milletvekillerinin yabancı parlamentoların soykırım kararlarının örtülü, utangaç tasdikçisi durumuna düşmüş olmaları hazindir. Hele Başbakanlık başdanışmanın 1915 olayları için soykırım tanımını kullanması, başbakanın AP kararına ilişkin tepkisinin inandırıcılığını sıfırlamaktadır! İktidarıyla, muhalefetiyle kimi siyasi partilerin yeni dönemde TBMM çatısı altına davet ettikleri bazı milletvekili adaylarının peşinen soykırım iddiasında bulunmaları ise yüce meclis çatısı altında gösterecekleri faaliyetler hakkında yeterince fikir vermektedir!"

ulusalkanakl.com.tr