Edebiyatta İç Savaş Hazırlığı mı?

Üvercinka’nın Şubat sayısında Osman Çutsay, “liberal ihanetin son demlerini yaşadığı” saptamasından yola çıkarak, çöküş sürecinde büsbütün saldırgan bir söyleme sarıldığını belirtiyor ve soruyor

Edebiyatta İç Savaş Hazırlığı mı?

Üvercinka’nın Şubat sayısında Osman Çutsay, “liberal ihanetin son demlerini yaşadığı” saptamasından yola çıkarak, çöküş sürecinde büsbütün saldırgan bir söyleme sarıldığını belirtiyor ve soruyor: “Edebiyatta İç Savaş Hazırlığı mı?” Çutsay, bu doğrultuda, ilerici yurtsever yazarların “geleneksel sloganları korumak, devrimci savaşımın yeni sloganlarını üretmek” sorumluluğunu anımsatarak, edebiyatın tüm alanlarında iç savaşa hazır olmak gerekliliğini vurguluyor. Ekrem Kahraman, bu bağlamda, sanatın ekonomi politiğini irdeleyerek, artık “uyurgezerlikten çıkma günü geldi” uyarısını yapıyor.

Cemal Süreya’nın 25. ölüm yıldönümü etkinliklerine orta sayfalarda yer veren dergide, Engin Turgut, “Edep ve Edebiyat” yazısında ödül tartışmalarının etik boyutuna, Seyyit Nezir “Ödülü Reddetme Hakkı” değinmesinde “kumpaslara” dikkat çekiyor. Kapak yazısı “Sevgiliye Slogan” başlığıyla sunulan dergiye Ahmet Ada, Aysel Timuroğlu, Volkan Hacıoğlu, Günay Güner ve Zuhal Tekkanat çeşitli sanat ve edebiyat konularını ele alan denemeleriyle katılıyor. Necati Güngör’ün “Uçurumun Kıyısında” öyküsü, Tansu Bele’nin “Bu Handan Sizinki Değil” başlıklı yazısında Ayşe Kulin’le polemiği, Ahmet Saraçoğlu’nun “Sansaryan Hanı’ndan Küllük’e” yazısı, İsmet Alıcı’nın “İlerleme Korkusu ve Tolstoy” denemesi dergiye açılım getiren çabalar olarak beliriyor.

Bilge Çağatay, “Dünya Sanat Haberleri” köşesinde Yeats’ten Laor’a, Calveyra’dan O’leary’ye dünya şiirinin önde gelen temsilcilerinden kesitler getiriyor, daha önce dergide söyleşisi yayımlanan Amerikalı Marksist felsefeci Kleinberg-Levin’in dergiye gönderdiği tartışma mektubunu veriyor. Oyun yazarı Ali Cüneyd Kılcıoğlu’yla Serkan Fırtına’nın tiyatro üzerine ilginç söyleşisi, “Sanki dehşetin oturma odasındayız” başlığıyla sunuluyor.

Üvercinka’ya Ahmet Ada, Gültekin Emre, Nevzat Odyakmaz, Günel Altıntaş, Hayrettin Geçkin, Elif Sorgun, İlyas Orak, Volkan Hacığlu, Sevim Yazar, Mustafa Işık, Barış Erdoğan, Cumhur Utku ve Turgut Toygar ise şiirleriyle katkı veriyorlar.

ulusalkanal.com.tr