Bekir Bozdağ: CHP, AYM'ye sahte delil üretmek için çaba harcadı ama...

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, "CHP AYM'ye sahte delil üretmek için çaba harcadı ama bu çaba boşadır. CHP'nin yaptığı kamera kayıtları da hukuka karşıdır. AYM'den bu yönde bir olumsuzluk çıkacağı kanaatinde değilim" dedi.

Bekir Bozdağ: CHP, AYM'ye sahte delil üretmek için çaba harcadı ama...

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, NTV canlı yayınına konuk oldu. Gündeme ilişkin önemli değerlendirmelerde bulunan Bozdağ, CHP'nin anayasa değişikliği teklifiyle ilgili Anayasa Mahkemesi'ne (AYM) yapmaya hazırlandığı başvuruya değindi.

"CHP bu anayasa değişikliğine itirazını rejim değişikliği üzerine oturtuyor. AYM'ye de bu açıdan taşıyacağını ifade ediyor. İlk 4 maddenin değişeceğini ifade ediyor. Bu kocaman bir yalan" diyen Bozdağ, şunları söyledi:

Mevcut değişiklik teklifi yönetim şeklini değiştirmiyor. Bu teklifte bu maddelerin dolaylı ya da doğrudan değişikliği yok. Bir rejim değişikliği olacaksa rejimin niteliklerinin değişmesi gerekir. Hİç kimse cumhuriyetin niteliklerinde doğrudan ya da dolaylı değişiklik olduğunu iddia edemez. Bu teklif hukuk devleti niteliğini güçlendiriyor. Bizim anayasamız vatandaşa doğrudan yasamayı seçme yetkisini veriyor. Bu teklif vatandaşa ülkeyi yönetecek iktidarı doğrudan seçme yetkisi veriyor. Önceden yasamayı seçme yetkisi veriyor, parlamento içinden çıkan bir hükümet yönetiyordu. Hukuk devletini güçlendiren adımlar atılıyor. Yargının bağımsızlığı ilkesine bir de tarafsızlığı ekliyoruz.

CHP burada rejim konusundaki itirazı gibi haksız bir itiraz yapmaktadır. Bu anayasa değişikliğiyle rejim değil hükümet sistemi değişiyor. CHP AYM'ye meseleyi götürmek istiyor. Rejim ile ilgili iddialarının dayanak olmadığını biliyor. Halka dönük bir propaganda yaparak AYM'ye taşımak istiyor. Değişikliğin tümünün oylanması ve maddelerinin oylanması tamamı gizlilik kuralına uygun bir biçimde yapılmıştır. Milletvekillerinin tamamı oylarını içtüzüğe göre kullanmıştır. CHP AYM'ye açacağı davaya sahte delil üretmek amacındadır. Divan tutanaklarına şerhler düşmeye kalktılar. İçeri kamera getirdiler hukuka aykırı biçimde. Herkesin oy kullanmasını kayıt altına aldılar. CHP AYM'ye sahte delil üretmek için çaba harcadı ama bu çaba boşadır. CHP'nin yaptığı kamera kayıtları da hukuka karşıdır. AYM'den bu yönde bir olumsuzluk çıkacağı kanaatinde değilim."

Bekir Bozdağ, cumhurbaşkanının pati üyesi olmasına yönelik eleştirilere de değindi.

"Partili cumhurbaşkanlığı konusu cumhurbaşkanıyla ilgili eleştirilerin en önemli noktasını oluşturuyor. Başbakan, Meclis Başkanı, belediye meclisi başkanı partili. Mİlletvekilleri partili olacak, başbakan partili, partinin genel başkanı Meclis Başkanı partili tarafsızlığını kabul edeceğiz. Ama Türkiye'nin cumhurbaşkanı tarafsız olamaz diye itirazda bulunacağız" ifadelerin kullanan Bozdağ, bunun büyük bir çelişki olduğunu dile getirdi.

Bozdağ şöyle devam etti:

Sayın Sezer partili miydi değil miydi? Bizmi realiteye bakmamız lazım. Cumhurbaşkanımız bizim kurucumuz mu, liderimiz mi? Görevini başarlı bir şekilde yerine getirmeye devam ediyor. Milletin tamamını kucaklamasına mani oldu mu? Partili olması cumhurbaşkanının görevini bağımsız tarafsız güçlü bir şekilde yönetmesine engel değildir. Bunun takvimi referandumdan sonra kendi içerisinde çıkacak takdire göre ortaya çıkacak.

Adalet Bakanı, cumhurbaşkanlığı yemininde yer alan "bağımsız ve tarafsız" ifadesinin değiştirilmemesine dönük eleştirilerle ilgili ise şunları kaydetti:

"Bu çarpıtıcı bir değerlendirme. Seçilirken kullandığınız dille seçildikten sonra yaptığınız dil birbirinden ayrıdır. Tarafsızlık icraatlarla olur. Biz tüm yerel yönetimlere eşit muamele yaptık. Tarafsızlığı siz eserlerinize yansıtacaksınız. Rahmetli Özal partisiz miydi? Amerika'da Trump seçildi, partili mi? Bütün Amerikalılara hizmet edecek kimse tarafsızlık tartışması yapmıyor. Fransa'da tartışma yapılmıyor. Belediye başkanı için hak gördüğünüze cumhurbaşkanı bunu yapamaz demek halkı aldatmaktan başka bir şey değildir."

Programda anayasa değişikliği teklifiyle yargının cumhurbaşkanına bağlı olacağına yönelik tepkiler de ele alındı.

Mevcut anayasada yargının bağımsızlığının olduğunu tarafsızlığıyle ilgili ise bir ifade yer almadığını belirten Bozdağ, eleştirilere şöyle yanıt verdi:

Bunu anayasal güvenceye kavuşturuyoruz. Cumhurbaşkanını bugün sadece vatana ihanetle suçlayabilirsiniz. Cumhurbaşkanına şimsi siyasi sorumluluk getiriliyor. Vatana ihanet dışında bütün suçlarla ilgili cumhurbaşkanına cezai sorumluluk getiriliyor. Bütün bunlar hukuk devletini güçlendiriyor. Yargıyla ilgili kısma gelince HSYK'nın Meclis tarafından üye seçimi dışında yeni bir şey yok. 17 üyesi vardı, bunun 2'si azalıyor gerisi aynen muhafaza ediliyor. Bugüne kadar nasıl seçiliyorsa öyle seçiliyor. Cumhurbaşkanı kendisine öneriler arasından seçiyor. Danıştay üye seçiminde anayasa cumhurbaşkanına yetki vermiş dörtte birini seçebiliyor. HSYK'da 22 olan üye sayısı 13'e indiriliyor. Yeni düzenleme 4 üye atayabilir diyor. Yeni olan Meclis'e ilk defa 7 üye seçme yetkisi veriyor. Bu seçim usülüne baktığınızda son derece demokratik bir yöntem var. HSYK'nın tamamen cumhurbaşkanının istediği üyelerden oluşacağı iddiası koca bir yalan. AK Parti'nin parlamentoda bu 7 üyeyi belirleme şansı yok. MHP ile birlikte de yok. CHP ve HDP ile anlaşmak zorunda. Uzlaşamayınca kilitlenecek mi? Hayır. Adaylar arasından kura seçilecek. Bu üyeleri belirlemek için anayasa çoğunluğu getirmek bağımsızlığına verilen önemi gösteriyor.

Bozdağ, "Teklif işin özünde tek adamlığı imkansızlaştıran bir teklif" diyerek bu yöndeki eleştirilere ise şöyle yanıt verdi:

"Bundan sonra kimse Türkiye'de tek adamlık hayali kuramaz. Tek adam denildiğinde erkler tek elde toplanır. Biz ne getiriyoruz. Yasamayı yürütmeden tam ayıralım. TBMM'de bugüne kadar hükümetlerin onay vermediği bir kanunun kabul görmesi mümkün değildi. Yasalaşma teklifini bundan sonra doğrudan milletvekilleri yapacak. Cumhurbaşkanı sadece rica gönderecek bu yasalara ihtiyacım var diye. Yasama, yargı, halk denetimi getiriyorsunuz cumhurbaşkanını yüce divana sevk edebiliyorsunuz. Daha önemlisi Meclis seçim kararı alarak cumhurbaşkanının görevine son verebiliyorsunuz. Her türlü işini yargı denetliyor. Kanunlar için rica edebiliyorsunuz. Seçilebilmesi için yüzde 51'in desteğini almak zorunda. Bu tamamıyla tek adamlığa engel olan kendi içerisinde mekanizmaları olan bir sistem. Bunun aksini söylemek karalama kampanyası. Bu sistem diktatörlüğü engelleyen bir sistem ve buna dönük mekanizmaları barındırmaktadır."

ulusalkanal.com.tr

chp AKP başkanlık sistemi AYM Adalet Bakanı Bozdağ