Trakya Üniversitesi'nde kuraklığa dayanıklı ayçiçek geliştiriliyor

Yağışların azalması ile oluşan kuraklık ayçiçeği üretimini de olumsuz etkiledi. Trakya Üniversitesi Genetik ve Biyomühendislik Bölümü, ayçiçeğini kuraklığa karşı dayanıklı yapacak bir bilimsel bir çalışma başlattı.

Trakya Üniversitesi'nde kuraklığa dayanıklı ayçiçek geliştiriliyor

Yağışların yüzde 26 azalışı ve sıcaklık artışı tarımı olumsuz etkiledi.

Trakya Üniversitesi, ayçiçeğinin kuraklığa karşı dayanıklı olması için çalışma başlattı. Bilimsel çalışma Genetik ve Biyomühendislik Bölümü Başkanı Profesör Doktor Yalçın Kaya öncülüğünde yürütülüyor.

Kurulan bilim bahçesindeki türler ise çeşitliliği ile dikkat çekiyor. Profesör Doktor Kaya, çalışmalarda kuraklıktan en az etkilenecek türleri geliştirmeyi hedeflediklerini ifade etti.

Kış mevsimindeki kuraklığın önemine vurgu yapan Kaya, tarımsal verimliliğin bu dönemde düştüğünü söyledi.

Kuraklığı gidermek için ise 2 farklı yöntem bulunuyor. Trakya Üniversitesi Genetik ve Biyomühendislik Bölümü Başkanı Profesör Doktor Yalçın Kaya bu yöntemleri anlattı.

Bitki ıslağı programında normal bir çeşit en az 10 yılda yetişiyor. Bilim insanları da çalışmalarını bu projeksiyonlara göre oluşturuyor.

Bilim kuraklık ayçiçek deney bitki trakya üniversitesi