Normalleşme başvuruları başladı

Kovid-19 tedbirleri kapsamında normalleşme desteği almak isteyen işverenler için bugün başvurular başladı. Kısa çalışma sisteminden normal çalışma ortamına dönen işletmelerin faydalanabileceği bu uygulamada toplam 12 milyar dağıtılacak. Paranın işsizlik fonundan karşılanmasına ise uzmanlar tepkili. Uzmanlara göre, fondaki para doğrudan işçiye dağıtılmalı.

Normalleşme başvuruları başladı

Kısa çalışma sistemi ve ücretsiz izin uygulamasına son veren şirketlere işsizlik fonundan normalleşme ödeneği verilecek. Başvurular ise 25 Ağustos tarihiyle başladı.

28 Temmuz’da yayınlanan kanuna göre kısa çalışma ödeneği ve ücretsiz izin uygulamasına son veren iş yerleri normalleşme desteği alabilecek. İşverenler Sosyal Güvenlik Kurumu’nun internet sitesinden başvuru yapabiliyor.

İşverene her bir ay için sağlanacak destek süresi işçinin desteği veya ödeneği aldığı gün sayısına göre belirlenecek. 30 gün boyunca destek almış olan işçi için işverene her ay için bin 103 lira prim desteği verilecek.

İşyerlerine normalleşme desteği kapsamında yapılacak maksimum ödemenin 12 milyar liraya ulaşması bekleniyor. Bu destek İşsizlik Sigortası Fonu’ndan sağlanacak. Uzmanlara göre ise işsizlik fonundan işverene kaynak ayırmak yanlış bir uygulama.

Çalışma Hayatı Uzmanı Yıldırım Koç'a göre işverenden çok işçiye doğrudan ödeme yapılarak çalışanın şartları iyileştirilmeli.

ulusal.com.tr

normalleşme