Trump, ABD'nin DSÖ ile ilişkisini sonlandırdığını açıkladı

Amerika Birleşik Devletleri, Dünya Sağlık Örgütü’ne söz geçiremedi. Dünya Sağlık Örgütü, Trump yönetiminin “esaslı reform” baskısını reddetti. ABD Başkanı, örgüt ile ilişkileri bitirdiklerini açıkladı. Rusya, bu karara “ABD uluslararası hukuka darbe vuruyor” diyerek tepki gösterdi.

Trump, ABD'nin DSÖ ile ilişkisini sonlandırdığını açıkladı

Dünya Sağlık Örgütü, Washington yönetiminin “esaslı reform” baskısına boyun eğmedi. ABD Başkanı Donald Trump Dünya Sağlık Örgütü ile ilişkileri bitirdiklerini açıkladı.

Trump, Çin yönetimine yönelik atılacak yeni adımları duyurmak için Beyaz Saray'da kameralar karşına çıktı. ABD Başkanı bu kez de Çin’in dünyayı yanlış yönlendirmesi için Dünya Sağlık Örgütü’ne baskı uyguladığını öne sürdü.

Çin'in Dünya Sağlık Örgütü üzerinde mutlak bir hâkimiyeti olduğunu belirten Trump, “biz yılda 450 milyon dolar fon sağlarken, Çin sadece 40 milyon dolar ödedi. DSÖ'den esaslı reformlar yapmasını istedik ancak onlar harekete geçmeyi reddetti. Reformları yapmadığı için biz de bugün DSÖ ile ilişkimizi bitiriyoruz” dedi.

Washington’un Dünya Sağlık Örgütü ile ilişkisini bitirmesine Moskova’dan tepki geldi. Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, “Washington, bu zamanda sağlık alanındaki etkileşimle ilgili uluslararası hukuka darbe vuruyor” ifadelerini kullandı.

ulusal.com.tr

abd donald trump dünya sağlık örgütü