Yaşar Kemal'den kötü haber
Usta yazar Yaşar Kemal, İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde yoğun bakıma alındı. Yaşar Kemal'e akciğer enfeksiyonu ile kalp ritmi bozukluğu teşhisi konuldu. Yaşar Kemal solunum cihazına bağlandı.
Türk edebiyatının usta isimlerinden yazar Yaşar Kemal yoğun bakımda.
92 yaşındaki Yaşar Kemal öğle saatlerinde solunum güçlüğü şikayetiyle İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi hastanesine kaldırıldı.
Burada yoğun bakım ünitesine alınan Yaşar Kemal'e akciğer enfeksiyonu ve kalp ritmi bozukluğu teşhisi konuldu. Yaşar Kemal'in solunum cihazına bağlı tutulduğu ve uyutulduğu bildirildi.
İstanbul Üniversitesi Çapa Tıp Fakültesi Başhekimi Profesör Doktor Mehmet Akif Karan, Yaşar Kemal’in hayati tehlikesi bulunduğunu açıkladı. Yaşar Kemal'in 5 gün boyunca başka bir hastanede tedavi edildikten sonra öğlen saatlerinde hastanelerine geldiğini açıklayan Karan, “Ailenin isteği üzerine bizim hastanemize nakledildi. Akciğer enfeksiyonu ve kalp ritim bozukluğu var. Bilinci kapalı ve solunum makinasına bağlı. Maalesef hayati tehlikesi var. Yoğun bakımda solunum destek tedavisi görmekte ve tüm organ bozukluklarına yönelik çok yönlü bir tedavi uygulanıyor” dedi.
Nobel Edebiyat Ödülü'ne aday gösterilen ilk Türk yazar olan Yaşar Kemal, başta İnce Memed olmak üzere, Yer Demir Gök Bakır, Yılanı Öldürseler, Hüyükteki Nar Ağacı, Bir Ada Hikayesi serisi gibi ununtulmaz romanlara imza attı.
YAŞAR KEMAL KİMDİR
Asıl adı Kemal Sadık Göğceli olan Kemal, 1923 yılında Adana'nın Osmaniye İlçesi'ne bağlı Hemite Köyü'nde dünyaya geldi. Annesi Nigâr Hanım ile çiftçi Sadık Efendi'nin oğludur. Yaşadığı küçük bir kaza nedeniyle tek gözünü kaybetmiştir. Yaşar Kemal, ilköğrenimine Burhanlı köyü ilkokulunda başladı, Kadirli Cumhuriyet İlkokulu'nda tamamladı. Adana'da ortaokula devam etti. Ortaokul son sınıftayken okulu bırakmak zorunda kaldı ve amelebaşılık, ırgatlık, çeltik tarlalarında kontrolörlük , arzuhalcilik, öğretmenlik, kütüphane memurluğu gibi çeşitli işlerde çalıştı.
Yaşar Kemal 1950 yılında siyasi nedenlerle bir yıl Kozan Cezaevi'nde tutuklu kaldı, sonra serbest bırakıldı. Yazar, bu olaydan sonra 1951 yılında İstanbul'a yerleşti ve kısa bir işsizlik döneminden sonra Cumhuriyet Gazete'sinde fıkra ve röportaj yazarlığına başladı. Cumhuriyet gazetesindeki bu görevi 1963 yılına kadar devam etti.
Yazar, "Dünyanın En Büyük Çiftliğinde Yedi Gün" röportajıyla Gazeteciler Cemiyeti Özel Başarı Armağanı'nı, ilk romanı olan "İnce Memed" ile 1955 yılında Varlık Roman Armağanı'nı, 1974 yılında "Demirciler Çarşısı Cinayeti"adlı eseriyle Madaralı Roman Ödülü' nü, kazandı.
Ayrıca "Yer Demir Gök Bakır" ile 1977'de Fransa'da Edebiyat Eleştirmenleri Sendikası tarafından yılın en iyi yabancı romanı seçildi. "Binboğalar Efsanesi" ile 1979'da yaz dönemi için Büyük Edebiyat Jürisi tarafından seçilen kitaplar arasında yer aldı ve 1984 yılında Fransa'nın Légion D'Honneur nişanını aldı.
Adana'da yetişmesinden dolayı eserlerinde Torosları, Çukurova'yı ve o yörenin insanlarının çektiği yaşam sıkıntılarını, ezilişini, ağalık, kan davaları gibi toplumsal olayları dile getiren Yaşar Kemal, roman, deneme, öykü, çocuk romanı, derleme gibi farklı edebi eserlerle Türk Edebiyatı'na katkıda bulunmuştur.