Turist sayısı ve geliri azaldı

Rusya ile yaşanan uçak krizi turizmi vurdu. Turist sayısı ve geliri azaldı. Türkiye’nin Ocak, Şubat, Mart aylarındaki turizm karnesi açıklandı. Buna göre turist sayısı geçen yılın aynı aylarına göre yaklaşık 237 bin kişi azaldı. Aynı dönemde turistlerin ortalama harcaması da 120 dolar azalarak 796 dolar oldu.

Turist sayısı ve geliri azaldı

Rusya ile yaşanan uçak krizinin ardından turizmdeki çöküş, istatistiklere yansıdı. Turist sayısı ve ortalama harcaması azaldı.

Rakamlar, Türkiye İstatistik Kurumu’nun Ocak, Şubat ve Mart aylarını kapsayan Birinci Çeyrek raporundan.

İstatistiklere göre 2016’nın ilk üç ayında 5 milyon 107 bin turist Türkiye’ye geldi. Geçen yıla göre gelen turist sayısı yüzde 4,4 oranında azalarak 237 bin kişi oldu.

Turistlerin Türkiye’ye bıraktığı para da azaldı. Turist başı harcama ortalaması 2015’ün birinci çeyreğinde 911 dolarken bu yılın aynı döneminde 796 dolar oldu.

Yurt dışına turist olarak çıkan vatandaşların sayısı ise geçen yıla göre yüzde 2,1 oranında azaldı. Aynı dönemde turist harcamasının yüzde 19,9 oranında arttığı gözlemlendi.

Turizmdeki çöküş Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın dün açıkladığı verilere de yansımıştı. Buna göre Türkiye'ye gelen turist sayısında son 10 yılın en sert düşüşü yaşandı. Mart ayında Türkiye'ye gelen turist geçen yılın aynı ayına göre yüzde 12.84 düşüş gösterdi. Aynı dönemde Rus turist sayısı yüzde 58,95; Iraklı turist sayısı yüzde 80 oranlarında azaldı.

ulusalkanal.com.tr