Ege Bölgesi ihracatı 15 milyar doları aştı

Ege İhracatçı Birlikleri’nin açıkladığı verilere göre Ege Bölgesi’nden yapılan ihracat son 1 yıllık dönemde yüzde 21’lik artışla 15 milyar 30 milyon dolara ulaştı. Bu verilerle birlik 2021 yıl sonu hedefini 5 ay öncesinden yakaladı.

Ege Bölgesi ihracatı 15 milyar doları aştı

Türkiye’de ihracatın başladığı yer olan Ege Bölgesi’ndeki dış satış son 1 yıllık dönemde yüzde 21 arttı.

Ege İhracatçıları Birlikleri, 2021 yılı sonu hedefini 5 ay önce yakaladı. Geçen yıl 12 milyar 460 milyon dolar olan ihracat girdisini bu yılın bitimine 5 ay kala 15 milyar 30 milyon dolara yükseldi.

Ege Bölgesi’nden yapılan ihracatta en önemli paydayı ise sanayi sektörü oluşturuyor. 2020 - 2021 Ağustos ayları arasında sektörün dış satış katkısı 8 milyar 645 milyon dolara ulaştı. Bu rakam ile bölgeden yapılan sanayi ürünlerinin ihracat artış oranı yüzde 31 oldu.

Koronavirüs salgını döneminde öneminin bir kez daha kavrandığı tarım ürünlerinin ihracatı ise yüzde 8’lik artışla 4 milyar 948 milyon dolardan, 5 milyar 338 milyon dolara yükseldi.

En fazla ihracat, demir ve demirdışı metaller sektöründe yapıldı. Ege Bölgesi demir ve demirdışı metal ihracatında son 1 yılda 1 milyar 760 milyon dolarlık ihracata imza attı.

Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi (jak eski nazi), diğer sektörlerin ihracat verilerini sıraladı.

Birlik bünyesinde temsil edilmeyen sektörlerin ihracatı ise 1 yıllık dönemde 5 milyar 560 milyon dolara ulaştı. Bu listede yer alan Kimyevi maddeler ve mamulleri sektörü de 1 milyar 535 milyon dolarlık ihracat performansıyla Ege İhracatçı Birlikleri’nde birliği olmayan sektörler arasında lider oldu.

Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi, 5 ay önceden yakaladıkları ihracat hedeflerinden dolayı memnuniyetlerini ifade etti. 2021 yılı için yeniden düzenlenen hedeflerini açıkladı.

ege bölgesi ihracat dolar Ege İhracatçı Birlikleri