Düşürülen Rus uçağı ile ilgili Putin'den açıklama

Rus jetinin düşürülmesinin ardından Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'den çok sert açıklamalar geldi. Uçağın Türkiye için hiçbir tehdit oluşturmadığını" belirten Putin "Sırtımızdan bıçaklandık, olayın Türk-Rus ilişkilerine ciddi sonuçları olacaktır' dedi.

Düşürülen Rus uçağı ile ilgili Putin'den açıklama

Soçi'de Ürdün Kralı Abdullah ile görüşmesinden önce açıklamalar yapan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Rus uçağının düşürülmesi konusunda sert ifadeler kullandı.

"Uçak Türkiye sınırından 4 kilometre ileride bir bölgeye düştü. Vurulduğu an 6000 metre yükseklikte ve Türkiye topraklarından 1 kilometre uzaktaydı" diyen Putin, uçak ve pilotların Türkiye için hiçbir şekilde tehdit oluşturmadığını belirtti.

"Uçaklarımız Lazkiye’nin kuzeyinde IŞİD’le mücadele operasyonu gerçekleştiriyordu. Burası çoğu Rusya kökenli Çeçen militanların yoğun biçimde konuşlandığı dağlık bir bölge." diyen Putin, "Uçağın düşürülmesi terörle mücadele çerçevesinin dışına çıkıyor." ifadelerini kullandı.

ABD ile bu tür olayların önlenmesi konusunda anlaşma imzaladıklarını hatırlatan Rus Lider, "Türkiye'de ABD öncülüğündeki koalisyon dahilinde güya terörle mücadele eden ülkelerden biri." değerlendirmesinde bulundu.

Türkiye’ye sadece komşu olarak değil aynı zamanda dost bir ülke olarak yaklaştıklarını ifade eden Putin, "Türkiye, Rus uçağının düşürülmesinden sonra acilen Rusya ile iletişim kurmak yerine, sanki uçağı Rusya düşürmüş gibi NATO’ya başvurdu. Türkiye ne istiyor? NATO’yu IŞİD’in hizmetine sunmayı mı? Uçağımızın düşürülmesiyle ilgili tüm yaşananları analiz edeceğiz." dedi.

Teröristlerin elindeki bölgelerden büyük miktarda petrol ve petrol ürününün Türkiye'ye gittiğini, terörist grupların eline büyük paralar geçtiğini uzun zamandır biliyoruz." diyen Vladimir Putin "Terörle mücadele eden uçaklarımız sırtından vuruldu. Bunun Türk-Rus ilişkilerine ciddi sonuçları olacaktır." ifadelerini kullandı.

Ürdün Kralı Abdullah ise Putin'e taziyelerini iletti. Abdullah "IŞİD’le mücadele için güç birliği yapılması şart. Eylemlerimizi sadece Suriye ve Irak ile sınırlı tutmamalıyız" diye konuştu. Rusya ve Ürdün terörle mücadelede güçlerini birleştirme kararı aldı.

Bu arada Rus vatandaşları, Moskova’daki Türk Büyükelçiliği önünde toplanarak Rus uçağına saldırıyı protesto etti. Ruslar ellerinde ‘Türkiye IŞİD’in yanında mısın yoksa karşısında mı?’ yazılı dövizler taşıdı.

türkiye rusya Putin düşürülen rus uçağı su-24