Asit yağmuru nedir? Asit yağmurunun insanlar üzerine zararları nelerdir?

İstanbul'da gerçekleşeceği söylenen asit yağmuru nedir? Asit yağmurunun insanlar üzerinde ne gibi etkileri vardır?

Asit yağmuru nedir? Asit yağmurunun insanlar üzerine zararları nelerdir?

Asit yağmuru, asidik kimyasalların yağmur, kar, sis, çiğ veya kuru parçacıklar halinde yeryüzüne düşmesine verilen isimdir.

Atmosfere yayılan kükürtdioksit ve azotdioksit gazlarının kimyasal dönüşümlerden geçtikten sonra bulutlardaki su damlacıkları tarafından emilmesi ile oluşur. Daha sonra bu damlacıklar yeryüzüne yağmur, kar gibi yollarla düşerler. Bu toprağın asitlik miktarını arttırır ve tatlı su kaynaklarının kimyasal dengesini bozar.

Havadaki tipik çap konsantrasyonunda oluşan yağmurun pH’ı 5.6 civarındadır. Bu yüzden pH’ı 5.6’nın altındaki yağmur asit yağmuru olarak nitelendirilir. Ama doğal asit kaynakları yüzünden yağmurun pH’ı zaten 4.5 ile 5.6 arasında değiştiği için 5.0’ın altı daha doğru bir ölçü olarak nitelendirilebilir. Asit yağmuru akarsuların zehirlenmesi ve yüksek irtifalardaki ormanların zarar görmesinin başlıca sebeplerindendir.

ASİT YAĞMURUNUN ETKİLERİ NELERDİR?

Sülfürik asidin hem insan sağlığına hem de doğaya çok ciddi zararları vardır. Özellikle rüzgarlı hava ile asit yağmuru birleşirse; bronşitli, KOAH olgularında, akciğer ve solunumsal alerjisi olan vakalar başta olmak üzere sağlıklı kişilerde dahi birtakım solunum sıkıntıları oluşabilir. Aynı zamanda asidin yeryüzüne inmesiyle magnezyum ve kalsiyum taşınmakta ve dolayısıyla bitkilerde de uzun süreli beslenme yetersizliği oluşturur. Göllerde ve denizlerde bu sülfürik asidin etkisine bağlı olarak balıklar etkilenmekte dolayısıyla bu balıkların tüketilmesiyle de ciddi zararlar oluşabilmektedir.

ulusal.com.tr

asit yağmuru