Şüpheli de polis, ifadeyi alan da
Abdullah Cömert soruşturmasında şüpheli polislerin ifadelerini yine polisler aldı
Masum Gök/ Aydınlık
AbdullahCömertsoruşturmasının savcılık tarafından Jandarmaya verilmesine karşın, şüpheli polislerin ifadelerinin yine polisler tarafından alındığı ortaya çıktı
Hatay’ın Armutlu Mahallesi’nde Haziran Direnişi’ne katıldığı 3 Haziran günü polisin 6297 plakalı akrepten attığı gaz bombası kapsülünün başına isabet etmesi sonucu hayatını kaybeden Abdullah Cömert’in soruşturma dosyasının tamamına ulaştık. Vurulduğu yerin polis bölgesi olmasına rağmen, Cömert’in polisin attığı gaz bombasıyla öldüğü için soruşturmanın tarafsızlığı adına soruşturmayı 4 Haziran tarihli bir yazıyla Jandarmaya verdi. Bütün görgü tanıkları ve şüphelilerin ifadelerinin jandarma tarafından alınması gerekirken, tam tersi olduğu öğrenildi. Cömert’in öldürüldüğü gece o bölgede görevli Akrep ve Toma denilen polis araçlarında bulunan polislerin ifadelerinin yine kendi meslektaşları tarafından alındı. Bölgede görevli polislerin ifadelerinin yine polisler tarafından alınması talimatını ise olayı soruşturan Cumhuriyet Savcısı istedi. Savcı’nın talebi 11 Temmuz tarihli Hatay İl Emniyet Müdürlüğü’ne gönderdiği yazıda yer aldı. Gelişmeler akıllara, “polisler jandarmadan kaçırılmak mı isteniyor?” sorusunu akıllara getirdi.
Tanıklar polis diyor
Öte yandan ifadeleri alınan polislerin “şüpheli” değil de “görgü tanığı” sıfatıyla ifade vermesi dikkat çekiyor. Cömert’in vurulma anını en yakından gören tanık Sercan Bakımlı olayı çok net anlatıyor: “Polis aracı bizim bulunduğumuz sokağa bakar halde durdu. Aracın yönü anayola bakar halde ancak aracın üzerindeki 360 derece dönen menivelanın yönü ise bizim bulunduğumuz sokağa doğru bakar halde ve üzerinde bir polis vardı. Daha sonra polis aracından il etapta duyduğum bir el patlama sesi geldi ve hemen akabinde polis aracına 40 metre mesafede sokakta bulunan bir genç aniden başından aldığı bir darbe ile yere yığıldı.”. Sercan Bakımlı’nın verdiği bu ifade bile polisleri şüpheli sıfatına sokmaya yeterli.
Al gülüm ver gülüm olayı
Soruşturmada diğer bir ilginç durum da görgü tanıklarının ifade işlemlerinde yaşanıyor. Jandarma olayla ilgili görgü tanıklarının ifadelerini Abdullah Cömert’in ölmesinin hemen ardından alıyor. Hatay İl Emniyet Müdürlüğü ise polislerin ifadesini nerediyse iki ay sonra 29 Temmuz 2013 tarihinde alıyor. Tanık sıfatıyla ifade veren polislerin söyledikler sanki bir ağızdan yazılmış gibi alınarak, Cumhuriyet Savcılığına gönderiliyor.