'FETÖ-PKK iş birliği' istihbarat raporlarına yansıdı

Bölgedeki güvenlik kaynaklarınca, darbe girişiminin başarısız olmasının ardından Fetullahçı Terör Örgütü üyelerinden bazılarının, Türkiye'den kaçarak terör örgütü PYD'ye sığındığı tespit edildi. Firari darbecilerin, PYD'ye sığınması, PKK ile FETÖ arasında ileri boyutta iş birliği yapıldığı kuşkularını güçlendirdi. Daha önceki istihbarat raporlarında bu görüşü destekleyen bilgiler dikkati çekti

'FETÖ-PKK iş birliği' istihbarat raporlarına yansıdı

Darbe girişiminin başarısız olmasının ardından Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) üyelerinden bazılarının Türkiye'den kaçarak terör örgütü PYD'ye sığındığının tespit edilmesi, "PKK ile FETÖ arasında ileri boyutta iş birliği yapıldığı" kuşkularını artırdı.

Bölgedeki güvenlik kaynaklarından alınan bilgiye göre, darbe girişimine katılan FETÖ üyelerinden bazıları, Türkiye'den kaçarak terör örgütü PYD'ye katıldı. Kandil'deki terör örgütü yöneticileri, bu kişilere ilişkin kendilerine bağlı teröristlerden bilgi istedi.

Darbecilerin, terör örgütü PYD'ye sığınması ise PKK ile FETÖ arasında ileri boyutta iş birliği yapıldığı kuşkularını güçlendirdi. Güvenlik birimleri, son dönemdeki terör örgütü PKK eylemlerinde FETÖ üyelerinin de katkısının olabileceğini göz önünde bulunduruyor. Geçmiş istihbarat raporlarında da bu görüşü destekleyen bilgiler dikkati çekti.

Söz konusu raporlarda şu bilgiler yer aldı:

"2007'de Fetullah Gülen'in emriyle Fatih Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı ve FETÖ'nün "YÖK imamı" olduğu ileri sürülen Prof. Dr. Şerif Ali Tekalan ile Irak'ın kuzeyindeki Paralel Yapı okullarının sorumlusu Talip Büyük'ün organizasyonunda alternatif barış süreci planlamaları yapıldı.

AHMET TÜRK, FETHULLAH GÜLEN'LE GÖRÜŞTÜ

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi yetkilileri ile doğrudan Kandil ile FETÖ yanlısı kamu görevlileri, aşiret ağaları, kanaat önderleri, iş adamları üzerinden irtibat kurulmaya çalışıldı. Ahmet Türk, Mardin Belediye Başkanı olduğu 2014'te Pensilvanya'da Fetullah Gülen ile görüştü.

Kasım 2015'te FETÖ üyelerine ait evlerde yapılan aramalarda ele geçirilen savunma tipi el bombaları ile Siirt'in Eruh, Hakkari'nin Şemdinli ve Tunceli'nin Mazgirt ilçelerinde bölücü terör örgütünün asker ve polislere yönelik saldırılarında aynı seri numaraları taşıyan bombaları kullandığı tespit edildi.

Bingöl'de Eylül 2015'te canlı bomba olduğu şüphesiyle polis tarafından iki defa yakalanan bölücü terör örgütü üyesinin, FETÖ bağlantılı savcı tarafından her seferinde serbest bırakılması, söz konusu şüpheleri güçlendirdi."

ERBİL'DEKİ HASTANE

Kandil'den yapılan bildirimlerde de "devlette oluşan sözde çatlağın, bu tür fırsatların ancak yüz yılda bir çıkacağı, bu açıdan hem sonbahar sürecinin hem de 2017 yılının önemli olduğu" belirtilerek, "askerin, polisin, AK Parti'nin, belediyelere atanan ve atanacak kayyumların topyekun hedef alınması" talimatı verildi.

FETÖ'nün darbe girişiminin ardından bölücü terör örgütü mensupları arasındaki telsiz görüşmelerinde Erbil'deki Sema Hastanesi'ne ilişkin konuşmalar da dikkati çekti.

Irak'ın kuzeyine yönelik hava harekatlarında yaralanan PKK'lı teröristlerin tedavileri FETÖ'ye ait, Erbil'de faaliyet gösteren bu hastanedeki doktorlarca takip edildi. Telsiz konuşmalarında Sema Hastanesi ile ilişkilerin gizliliğine dikkat edilmesi, bu hastanenin, son dönemde artan PKK'nın FETÖ ilişkisine dair haberlere konu olması halinde bölücü terör örgütünün zor durumda kalacağı belirtildi.

Milli Savunma Bakanı Fikri Işık da darbe girişiminin ardından 9'u general olmak üzere 311 askerin firari olduğunu açıklamış, bunların yakalanmasına yönelik çalışmaların sürdüğünü belirtmişti. (AA)

fetö pkk iş birliği