Doğu Perinçek: Alman Meclisi’ne sesleniyoruz! Soykırım kararı vermeye yetkili değilsiniz

Doğu Perinçek: Alman Meclisi’ne sesleniyoruz! Soykırım kararı vermeye yetkili değilsiniz

Vatan Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek, bugün İstanbul İl Merkezi’nde bir basın toplantısı düzenleyerek, Federal Almanya Meclisi’nin 2 Haziran 2016 tarihli gündeminde bulunan “Ermeni soykırımı” konusundaki önergenin içeriğini ilk kez dünya kamuoyuna açıkladı ve reddedilmesi için Alman Meclisi’ne çağrıda bulundu.

Ayrıca önergenin kabul edilmemesi için Türkiye’nin bütün partilerini ve Avrupa’da yaşayan Türkleri hep birlikte mücadeleye davet etti.

Perinçek, özetle şu görüşleri açıkladı:

ALMAN MECLİSİ’NDEKİ HUKUK DIŞI ÖNERGENİN TAM METNİNİ İLK KEZ DÜNYA KAMUOYUNA AÇIKLIYORUZ

Alman Federal Meclisi’nin (Bundestag) 2 Haziran 2016 günü yapacağı görüşmenin gündeminin 5. maddesinde, “Ermeni Soykırımı” sözcüklerini içeren bir önerge bulunmaktadır.

Almanya'nın iktidarda bulunan CDU (Hıristiyan Demokrat Partisi) ve SPD (Almanya Sosyal Demokrat Partisi) partileri ile Yeşiller Partisi’nin ortak önergelerinin başlığı şöyledir:

“Erinnerung und Gedenken an den Völkermord an den Armeniern und anderen christlichen Minderheiten vor 101 Jahren” (Ermenilere ve diğer Hıristiyan azınlıklara karşı 101 yıl önce yapılan soykırımı anma ve saygı). [Bundestag.de]

Ancak üç partinin ortak önergesi, geçen yılın 24 Nisan tarihinden kalmadır. O tarihte Meclis’te görüşmesi ertelenmişti. İktidar partileri CDU ve SPD ile muhalefetteki Yeşiller’in eski metin üzerinde çalıştıktan sonra oluşturdukları yeni önerge henüz kamuoyuna açıklanmadı. 2-3 gün içinde açıklanacak. Ancak Vatan Partisi Avrupa Temsilciliği önergeyi elde etmiş bulunmaktadır. Önergenin tam metnini ilk kez burada açıklıyoruz.

Önergeyi 3 madde de özetleyebiliriz:

  1. Türkiye, arşiv belgeleri ile sabit olan, uluslar arası kuruluş ve parlamentolar tarafından da kabul edilen “Ermeni Soykırımı”nı tanımalıdır.
  2. Almanya olarak, kendi sorumluluğumuzu kabul ediyoruz. Alman İmparatorluğu, siyasetçileri ve subayları Ermenilere yapılacak uygulamaları bildikleri halde önlemediler. Bu nedenle utanç duyuyoruz.
  3. Amacımız, Türkiye-Ermenistan ilişkilerinin normalleşmesine hizmet etmektir. Karar, Almanya’daki Türkler ile Ermenilerin uyumuna hizmet edecektir.
  4. Yine amacımız, Almanya’daki genç kuşakların geçmiş acılardan ders almalarını sağlamaktır. Ermeni soykırımı, Almanya’da eğitim müfredatına girmelidir.

Die Linke Partei (Sol Parti) de, aynı konuda bir önerge vererek, sözde “Ermeni soykırımı”nda Almanya'nın da sorumlu olduğunun vurgulanmasını istemektedir. [Bkz. Drucksachen/Bundestag 18/4335, 18/7909]

AİHM PERİNÇEK İSVİÇRE DAVASI KARARLARINDA VE ULUSLARARASI ADALET DİVANI KARARINDA PARLAMENTOLARIN SOYKIRIM KARARI ALMAYA YETKİLERİNİN BULUNMADIĞI SAPTANDI

Alman Meclisi veya herhangi bir parlamento, herhangi bir eylemin soykırım suçunu oluşturduğuna karar veremez. 1948 Birleşmiş Milletler Soykırım Sözleşmesinde, soykırıma hükmedecek yetkili mahkemeler belirlenmiştir. Buna göre, yalnız ve yalnız eylemin işlendiği ülkenin yetkili ceza mahkemesi ve yetkili Uluslararası Ceza Mahkemesi soykırım kararı verebilir.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi 2. Dairesi ve AİHM Büyük Daire, Perinçek-İsviçre Davası’nda verdiği kararlarda, BM Sözleşmesine göndermede bulunarak, yetkili ceza mahkemeleri dışındaki yargı kurumlarının, parlamentoların, hükümetlerin, belediyelerin, akademik kuruluşların vb 1915 olayları konusunda soykırım kararı veremeyeceklerine hükmetmiştir (AİHM 2. Dairesi, 13 Aralık 2013 günü açıklanan karar ve AİHM Büyük Daire 15 Ekim 2015 günü açıklanan karar).

Yine Avrupa Adalet Divanı, Avrupa Parlamentosu’nun 1987’de aldığı soykırım konusundaki kararı üzerine açılan davada, politik kurumların bu konuda karar alamayacaklarına hükmetmiştir(17.12.2003 tarihli ve T.346/03 sayılı kararın 19. Maddesi).

YARGI YETKİSİNİ GASPEDEMEZSİNİZ

Bu yargı kararları karşısında, Alman Meclisi (Bundestag), 1915 olayları sırasında soykırım suçu işlendiği konusunda karar veremez. Çünkü yetkisizdir. Alman Mahkemeleri dahil, Almanya'nın hiçbir yasama, yürütme ve yargı kurumu 1915 olayları konusunda soykırım yapıldığına karar veremez.

Alman Meclisi, mahkeme değildir ve kendisini yetkili mahkemelerin yerine koyamaz.

Alman Meclisi yargı yetkisini gasp edemez.

Buradan Alman Meclisi’ne ve milletvekillerine sesleniyoruz:

Yetkili değilsiniz, yargı yetkisini gasp edemezsiniz!

AİHM KARARLARINDA 1915 OLAYLARININ YAHUDİ SOYKIRIMINA BENZEMEDİĞİ VURGULANIYOR

Kaldı ki, AİHM 2. Dairesi'nin ve AİHM Büyük Daire'nin Perinçek-İsviçre Davası kararlarına göre, 1915 olayları, Yahudi Soykırımından farklıdır, Holacaust ile aynı sınıflama içinde değerlendirilemez.

AİHM, Perinçek-İsviçre Davası kararları böylece dolaylı olarak, 1915 olaylarında işlenen eylemlerin “soykırım” olarak nitelenemeyeceğini de saptamış olmaktadır. Bu saptamayı açıkça belirtmeyişinin nedeni, AİHM'nin 1915 olayları konusunda yetkili mahkeme olmayışıdır.

AİHM kararları, Avrupa Konseyi’ne üye olan bütün ülkelerin yasama, yürütme ve yargı organları ve kurumları için bağlayıcıdır.

Alman Meclisi, AİHM Kararlarını çiğneyemez.

Alman hukuk öğretisi, hukuk devleti geleneğine önemli katkılarda bulunmuştur.

Alman Meclisi, hukuk devletini hiçe sayamaz.

TÜRK-ALMAN DOSTLUĞUNA ZARAR VERMEYİN

Alman Meclisi’nin AİHM Kararını çiğneyerek ve yargı yetkisini gasp ederek 1915 olayları hakkında “soykırım” nitelemesinde bulunması, hukukla açıklanamadığına göre, ancak kötü niyetle, Türk düşmanlığıyla açıklanabilir. Alman Meclisi’nden böyle bir yanlışa düşmeyeceğini bekliyoruz.

Nitekim Almanya Dışişleri Bakanı Steinmeier de, Tagesspiegel gazetesinde çıkan açıklamasında, şu uyarıyı yapmaktadır:

“Bu hassas sürecin dışardan tehlikeye sokulmasını akıllıca bulmadım. Tek başına ‘soykırım’ kavramıyla korkarım bir yere varılmaz. Umarım bu önerge yüzünden Türkiye-Almanya ilişkileri zarar görmez.” (Aydınlık, 19 Mayıs 2016)

Alman Meclisi’ne sesleniyoruz: Türk düşmanlığına şans tanımayın.

Türkiye’nin ve Almanya’nın çok kutuplu dünyadaki gelecekleri ortaktır.

Türkiye ve Almanya geçmişte birbirlerine düşman olmamışlardır. Bu dostluk milletlerin bilincine yerleşmiştir. Alman Meclisi bu dostluğu düşmanlığa dönüştüremez.

SİYASAL PARTİLERE ÖNERİ VE ALMANYA’DAKİ TÜRK TOPLUMUNA ÇAĞRI

AKP, CHP ve MHP’ye Alman Meclisi’nin gündemine gelen “Ermeni soykırımı” önergesine karşı Alman Meclisini ve kamuoyunu bilgilendirmek için birlikte hareket etmeyi öneriyoruz. Bu önerimizi görüşmek için Partilerimizin yönetimlerine başvurmuş bulunuyoruz.

Almanya’daki Türk toplumunun Alman Meclisi’ndeki önergeye karşı ortak mücadele için harekete geçtiğini memnuniyetle öğrenmiş bulunuyoruz. Bu haklı davada onlarla birlikteyiz ve uygun görülecek her girişime ve eyleme hazırız.

Almanya’daki Türk toplumu, 28 Mayıs 2016 Cumartesi Günü Saat 16.00’da Berlin’de yürüyüş ve miting başvuru yapmıştır.

Memnuniyetle öğreniyoruz ki bu yürüyüş ve mitinge Türk toplumunun farklı görüşlerden en geniş kesimleri katılmaktadır.

Şu ana kadar miting ve yürüyüşü, düzenleyenler arasında şu kuruluşlar yer almaktadır:

  • Almanya’daki Türk Azerbaycanlılar Birliği
  • Almanya Türk Mimar ve Mühendisler Birliği
  • Avrupa Atatürkçü Düşünce Dernekleri Birliği
  • Avrupalı Türk Demokratlar Birliği UETD ("Union Europäisch-Türkischer Demokraten")
  • Berlin Alperen Ocakları
  • Berlin Türk Cemaati / Türkische Gemeinde Berlin
  • Dialog Für Frieden
  • Talat Paşa Komitesi
  • Türkiye Gençlik Birliği Avrupa
  • Türk-Alman Toplumu / Türkisch-Deutsche Gesellschaft
  • Vatanseverler

ALMAN MECLİSİ HUKUKA UYGUN KARAR ALACAKTIR

Uluslararası hukuka ve AİHM kararlarına aykırı olan önergenin Alman Meclisi’nde kabul görmeyeceği kanısındayız.

Alman Meclisi’nin hukuka uygun bir tavır alması için dost elini uzatıyoruz.

ulusalkanal.com.tr

Doğu Perinçek alman meclisi