Kandil'e çifte kıskaç

Türk Silahlı Kuvvetleri hem karadan hem de havadan Irak’ın kuzeyindeki terör hedeflerine harekatını sürdürürken İran’dan kritik bir hamle geldi. İranlı güvenlik yetkilileri PKK’lıları, ‘İran sınırını geçmeyin. Sınırı geçerseniz ateş edeceğiz’ diye uyardı

Kandil'e çifte kıskaç

Türkiye, Irak topraklarında bulunan PKK üssü Kandil’e yönelik operasyonlarını sürüyor. Türk Ordusu, derinliği 35, genişliği yaklaşık 10 kilometrelik bir alanda kontrolü tamamen sağlamış durumda. TSK önümüzdeki günlerde Kandil’e yönelik geniş çaplı bir operasyon için hazırlık yaparken, sınıra yığınak da hızlandı.

Türk Ordusu’nun operasyonları karşında sürekli geri çekilen PKK’nın güneye doğru hareketlendiği gözlenirken, bazı PKK’lı gruplar da İran sınırına doğru yöneldi. Aydınlık’ın güvenlik ve istihbarat kaynaklarından edindiği bilgilere göre İranlı güvenlik yetkilileri PKK’lıları, “İran sınırını geçmeyin. Sınırı geçerseniz ateş edeceğiz” diye uyardı.

KÖYLÜLERE: PKK’YI SOKMAYIN

Bu arada sınır köylerinde kontrolleri sıklaştıran İranlı güvenlik güçlerinin, sınır köylerini PKK’nın sınır geçişlerine karşı uyanık olmaları, sınır geçişlerine izin vermemeleri, sınır geçişleri için zorlama olması durumunda hemen güvenlik birimlerine haber vermeleri konularında uyardıkları belirlendi.

İran’ın sınır ihlalleri konusunda kararlı duruşunun PKK’yı bölgede iyice sıkıştırdığını vurgulayan güvenlik ve istihbarat kaynakları, geçmişte yapılan sınır ötesi operasyonlarda PKK’nın yasa dışı yollarla İran sınırının sıfır noktasına, bazen de İran topraklarına sızdıklarını hatırlatarak, İran’ın sınır ihlalleri konusunda kararlı duruşunun PKK’yı iyice zor durumda bıraktığını ifade etti.

TERÖRE KARŞI ORTAK MÜCADELE

İranlı yetkililer de yaptıkları değerlendirmelerde PKK’nın kendileri açısından da terör örgütü olduğunu, İran’daki ayrılıkçı gruplarla irtibatlı olduğunu vurgulayarak, bölgede terör örgütlerine karşı bölge ülkelerinin birlikte hareket etmesi gerektiğini söyledi. Terörle mücadelede güvenin esas olduğunu kaydeden İranlı güvenlik uzmanları, bölge ülkelerinin birbirlerine güven sarsıcı hareketlerden kaçınmasını ve Irak’ta, Suriye’de atılacak adımlara birlikte karar verilmesini istedi.

Irak’ın kuzeyine hava harekatı

Genelkurmay Başkanlığı’ndan yapılan bilgilendirmeye göre, Irak’ın kuzeyindeki Zap ve Hakurk bölgelerine yönelik hava harekatı düzenlendi. Atışlar sonucunda, üç silahlı terörist etkisiz hale getirildi. Kandil Dağı’na düzenlenen hava harekatında da 14 hedef imha edildi.

İRAN SINIRINDA ÇATIŞMA

Tasnim Haber Ajansı’nın İran Devrim Muhafızları Kara Kuvvetleri Komutanı Muhammed Pakpur’a dayandırdığı habere göre sınırdaki Uşneviye ve Servabad ilçeleri kırsalında çıkan çatışmalarda üç terörist grup etkisiz hale getirildi. Uşneviye kırsalında cuma günü çıkan çatışmalarda yedi teröristin etkisiz hale getirildiğini aktaran Pakpur, Uşneviye ve Servabad kırsalında dün de iki terörist grupla çatışmaya girildiğini kaydetti. Pakpur, dünkü çatışmalarda altısı ölü, üçü yaralı olmak üzere dokuz teröristin etkisiz hale getirildiğini ifade etti. Çatışmaların yaşandığı bölgelerde daha önce terör örgütü PKK’nın İran kanadı PJAK ile İran askerleri arasında çatışmalar yaşanmıştı. İran sınırında yaşanan çatışma “Kandil’den kaçış başladı” şeklinde değerlendirildi.