Ucuz işçi cenneti Türkiye! Amerikan firması IFF Aroma işçi kıyımı yapıyor

Türkiye, Uluslararası şirketler için ucuz işgücü cenneti mi? Çok uluslu şirketler, sendikalar konusunda Avrupa’da gösterdikleri hassasiyeti Türkiye’de neden göstermiyor? Hollanda merkezli Amerikan firması IFF Aroma’da yaşananlar bu soruları tekrar gündeme taşıdı. Tek Gıda- İş sendikası, toplu sözleşme yetkisi almış olmasına rağmen, IFF Aroma, sendikayı tanımıyor. Sendikalı işçiler, bir bir işten atılıyor...

Gebze’de faaliyet gösteren Amerikan firması "IFF Aroma"da sendikal hak mücadelesi, işverenin sendikayı tanımaması nedeniyle işçi kıyımına dönüştü. Tek Gıda-İş Sendikası’nın IFF’de toplu sözleşme yetkisini aldığı 7 Eylül’den bu yana, sendikalı 26 işçi işten atıldı. İşçiler, yaklaşık 1 aydır fabrika önünde sendikal hak mücadelesi veriyor.

Uluslararası şirketler, sendikaları yok sayma eğilimde... Buna yol açanda yasal boşluklar ve hükümetlerin işveren yanlısı politikaları.

Dahası da var… IFF Aroma fabrikasında, gıda maddelerine katılan aroma, baharat, esans ve tatlandırıcı gibi kimyasalların üretimi yapılıyor. Tek Gıda İş sendikası yöneticisi Yunus Durdu, IFF Aroma’nın kalifiye işçileri işten atarak, taşeron işçilerle üretim yapmaya çalıştığını belirtiyor ve toplum sağlığı konusunda uyarıyor.

Durdu, konuyla ilgili olarak Çalışma ve Sağlık Bakanlıklarını birçok kez uyardıklarını ancak sonuç alamadıklarını da sözlerine ekledi… HABER-KAMERA: ŞENGÜL DERİN

ulusalkanal.com.tr