Binlerce yıllık buzda 28 yeni virüs
Bilim insanları, buz kütlesinin içerisinde sıkışarak hayatta kalmış 28 yeni virüs türü keşfetti. Deniz seviyesinden 6 bin 700 metre yükseklikte bulunan 2 buz kütlesinde ortaya çıkarılan virüslerin zorlu koşullarda hayatta kalabildiği görüldü.
Bir grup bilim insanı, Galiyabuz tabakasından çıkarılan buz kütlelerini analiz etti. İki büyük buz kütlesinde yapılan incelemeler sonucu daha önce tespit edilmemiş 28 farklı virüs türü keşfedildi.
Araştırma Ohio Eyalet Üniversitesi Byrd Polar ve İklim Araştırma Merkezi ile Çin Bilimler Akademisi Tibet Platosu Araştırma Enstitüsü tarafından yürütüldü.
Keşfedilen virüsler, zorlu ortamlarda hayatta kalabilirken, hücreleri enfekte etmelerine yardımcı olan genlere sahip oldukları belirtildi.
Araştırmanın başyazarı Zhi-Ping Zhong, araştırılamayan geçmiş ortamları anlamlandırmak için önemli bir keşif yaptıklarını söyledi.
- Bu buzullar yavaş yavaş oluştu, toz ve gazların yanı sıra pek çok virüs de bu buzda birikti. Çin'in batısındaki buzullar pek araştırılmamış ve amacımız bu bilgiyi geçmiş ortamları anlamak için kullanmak. Virüsler de bu ortamların bir parçası.
Araştırmanın yazarlarından Mathew Sullivan ise, bulgunun Mars, Ay ve Atacama Çölü gibi aşırı ortamlarda araştırma yapılabilmesinin önünü açacağını söyledi.