Komutanlar ABD'de

IŞİD'e karşı Amerika'nın öncülüğünde oluşturulan 21 koalisyon ülkesinin askeri liderleri Washington'da bir araya geldi. Türkiye'yi Genelkurmay Başkanı yerine, Genelkurmay Harekât Başkanı Korgeneral Erdal Öztürk temsil ediyor.

Komutanlar ABD'de

Amerika'nın başkenti Washington'da Ameirka Genelkurmay Başkanı General Martin Dempsey'in başkanlığında ABD ve 21 koalisyon ülkesinin askeri liderleri IŞİD'e karşı mücadeleyi görüşmek için toplandı. Türkiye'yi, Genelkurmay Harekat Başkanı Korgeneral Erdal Öztürk'ün temsil ettiği toplantıda, ABD Başkanı Obama da kısa bir konuşma yaptı.

Ayn-el Arab'taki durumdan kaygı duyduğunu belirten Obama, IŞİD ile mücadelede geniş bir koalisyona ihtiyaç olduğunu ve bölgedeki tüm ülkelerinin işbirliğinin gerektiğini belirtti.

Toplantı ile ilgili bir açıklama yapılmadı. Ancak, bir Pentagon yetkilisi, ŞİD tehdidine karşı hava ve saha kampanyalarının entegrasyonu ve gerekli kaynakların sağlanması gibi konuların görüşüldüğünü söyledi. Yetkili ayrıca, koalisyon güçlerinin havadan ve karadan, şimdiden sağladığı başarıyı artırmak için eyleme geçme noktasında mutabık kaldığını bildirdi.

Toplantı öncesinde, Amerika'da yayın yapan ABC televizyonuna konuşan Ameirka Genelkurmay Başkanı Dempsey, Irak ve Suriye'de Amerikan savaş uçakları tarafından gerçekleştirilen hava saldırılarının IŞİD'e karşı başarısız olduğunu ve IŞİD'î durdurmaya yetmediğini söyledi.

"IŞİD'e karşı sahada Amerikan askeri olsa daha etkili olmaz mı?" sorusuna "Bu soruya evet cevabı vereceğim durumlar olacakt" yanıtını veren Dempsey, kara birliği seçeneğinin Obama'nın masasında olmadığını söyledi.

Komutanların Amerika'daki toplantısı sürerken, bir açıklama da Fransa'dan geldi. Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, Ayn-el Arab'a yardım için Türkiye'nin sınırını açmasını istedi.

ulusalkanal.com.tr