Koronavirüs salgınının gölgesinde Ramazan Bayramı

İslam alemi, Ramazan Bayramı’na koronavirüs salgının gölgesinde girdi. Salgın nedeniyle toplu ibadetin yasak olduğu birçok ülkede, bayram namazı evlerde kılındı. Bazı ülkelerde camilere sınırlı sayıda kişi alındı, namaz sonrası toplu bayramlaşmalar yapılmadı.

Koronavirüs salgınının gölgesinde Ramazan Bayramı

Dünyanın en yoğun Müslüman nüfusuna sahip Endonezya’da, vakaların az olduğu bölgelerde, bayram namazı kılınmasına izin verildi. Cami ve açık alanlarda sosyal mesafe kurallarına uyulurken, resmi bayramlaşma programları iptal edildi.

Pakistan’da toplu ibadetin kısıtlanması nedeniyle uzun süredir camilere gidemeyen halk, bayram namazı için başkent İslamabad'daki Faysal Camii'ne akın etti. Namaz sonrası, yasak olmasına rağmen tokalaşarak bayramlaşanlar oldu.

Vaka sayısının giderek arttığı Afganistan'da da halk, pek çok bölgede camileri doldurdu. Yüzlerce kişinin katıldığı namazdan sonra okunan hutbelerde birlik ve beraberliğin yanı sıra ülkede barışın önemi vurgulandı.

İşgal altındaki Doğu Kudüs’te Filistinliler, salgın nedeniyle ibadete kapalı olan Mescid-i Aksa’nın kapıları önünde Bayram namazı kıldı. Bayram namazı öncesinde Filistinliler ile İsrail polisi arasında arbede yaşandı, en az 4 filistinli gözaltına alındı. Gazze Şeridi'nde de iki aylık aranın ardından istisnai olarak açılan camilerde Filistinliler tedbirleri alarak ibadetlerini yerine getirdi.

Son günlerde vaka sayısının 2 bin seviyesinin üzerine çıktığı İran’da bayram namazı camiler ve açık alanlarda kılındı. Irak’ın başkenti Bağdat’ta ise sınırlı sayıda camii ibadete açıldı.-

Rusya’nın başkenti Moskova’da bayram namazına sadece din görevlileri katıldı. Ramazan hutbesi Rossiya-1 kanalından canlı olarak yayınlandı. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin de ülkesindeki Müslümanların bayramını kutladı.

Toplu ibadet yasağının sürdüğü İsveç’te camiler kapalı tutuldu. Göçmenlerin yoğun olarak yaşadığı Bredeng bölgesinde bayram namazı kılmak isteyen Müslümanlar yan yana iki futbol sahasında saf tuttu. Norveç ve Danimarka’da da sınırlı sayıda camide kurallara uygun olarak bayramlaşmaya izin verildi.

Balkan ülkeleri Bosna Hersek, Sırbistan, Karadağ, Hırvatistan, Kuzey Makedonya ve Arnavutluk'ta yaşayan Müslümanlar, bayram namazı için camilere akın etti.

Almanya ve Bulgaristan'da Müslümanlar, salgın önlemlerine uygun şekilde camilerin yanı sıra stadyumlar, spor salonları ve açık alanlarda bayram namazlarını kıldı.

Batı Trakya'da yaşayan Müslüman Türk azınlığı, bayram namazını önceden belirlenen bazı camilerde kıldı. Sınırlı sayıda cemaatin alınması nedeniyle, bazı camilerde bayram namazı tekrarlandı.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde, ibadete ilgili yasakların bugün kalkmasıyla birlikte tüm camilerde bayram namazı sosyal mesafeye uyularak kılındı. Cami girişlerinde cemaate dezenfektan jel verilirken, camiye gelenlerin maske taktığı ve kendi seccadelerini getirdiği görüldü.

ulusal.com.tr

ramazan bayramı