Brezilya’nın parlamenter darbeyle gelen yeni başkanı WikiLeaks belgelerinde

Brezilya’nın parlamenter darbeyle gelen yeni başkanı WikiLeaks belgelerinde

Başkan Dilma Rousseff’in yetkilerininin elinden alınmasıyla başkanlık koltuğuna çıkan Michel Temer’in WikiLeaks belgelerinde ABD’nin özel haber elemanı olduğu bilgisi ortaya çıktı. Belgelerde Temer’in ABD elçiliğine “hassas” ve “yalnızca resmi makamlar tarafından kullanılacak” bilgiler verdiği ifade ediliyor.

WikiLeaks belgelerinde Michel Temer’in ABD elçiliği ile süreğen bir ilişkisi olduğu açıkça görülüyor. Temer’le ilgili yazışmalar Sao Paulo’daki ABD elçiliğinden Florida’da merkezi bulunan Latin Amerika’dan sorumlu ABD Güney Komutanlığı’na yapılıyor. 2006 yılına ait belgelerde Temer’in seçimler ve siyasal ittifaklar üzerine tahminleri de bulunuyor.

Temer bir görüşmede İşçi Partisi lideri Lula da Silva’yı tanımlarken “zenginleri soyup yoksullara veriyor” yorumunda bulunuyor. Yazışmalardan anlaşıldığı kadarıyla ABD’li yetkililer Temer’in iktidara gelmesi durumunda Brezilya’nın Güney Amerika Ortak Pazarı (Mercosur) yerine ABD’nin Serbest Ticaret Anlaşması’na(ALCA) imza atıp atmayacağını ölçmeye çalışıyor. Temer’in buna, ALCA’yla daha fazla işbirliği yapacağı, yönünde verdiği cevabı da ABD makamlarınca yeterli görülmediği belgelere yansıyor.

Özgür Uyanık/Buenos Aires

ulusalkanal.com.tr