Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan MED-7 ülkelerine videolu yanıt

Doğu Akdeniz geriliminde açıkça Yunanistan’ı destekleyen Fransa, bölgede gerilimi daha da tırmandıracak adımlar atıyor. Akdeniz'e kıyısı olan 7 Avrupa Birliği ülkesinin Fransa’nın öncülüğünde yaptığı mini zirveden, Türkiye’ye tehdit niteliğinde kararlar çıktı. Cumhurbaşkanı Erdoğan tepkisini eski bir video ile gösterdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan MED-7 ülkelerine videolu yanıt

Yunanistan ve Fransa’nın tansiyonu yükselten girişimleriyle Doğu Akdeniz’de sular yine ısındı.

Akdeniz'e kıyısı olan Avrupa Birliği ülkelerinin liderleri, Fransa'nın öncülüğünde Korsika adasında bir araya geldi. Mini zirveye, Yunanistan ve Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'nin yanı sıra İtalya, İspanya, Portekiz ve Malta’nın liderleri katıldı. Toplantıdan Türkiye’ye yönelik tehditler çıktı.

MED-7 Zirvesi sonrası yayınlanan ortak bildiride, Doğu Akdeniz’de Yunanistan ve Rum Kesimi’nin egemenlik haklarının ilhak edildiği öne sürüldü. Yunanistan'a destek ve dayanışma mesajı verildi.

Bildiride, Türkiye’ye Doğu Akdeniz konusunda 24-25 Eylül'de yapılacak Avrupa Konseyi zirvesine kadar süre verildi. "Türkiye’nin tek taraflı faaliyetlerini sonlandırmaması halinde Avrupa Birliği ilave kısıtlayıcı tedbirler almaya hazırdır" denildi.

Fransa ve Yunanistan'ın gerilimi artırmaya yönelik açıklamaları, zirve sonrası basın toplantısında da sürdü. Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Türkiye'yi diyalogtan kaçmakla suçladı, "Saf değiliz, ama iyi niyet çerçevesinde yeniden diyalog kurmak istiyoruz" dedi.

Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis ise Türkiye'nin tartışmalı alanlarda doğalgaz arama faaliyetlerini sonlandırmak için ay sonuna kadar vakti olduğunu söyledi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da MED-7 toplantısının ardından bir video paylaştı. Avrupa Birliği ülkelerine Doğu Akdeniz konusunda mesaj verdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Biz size büyük geliriz. Bizi yiyemezsiniz." dedi.

Öte yandan Yunanistan'ın tüm yalanlama ve inkar politikasına rağmen NATO'da beklenen toplantı yapıldı. Türkiye ile Yunanistan askeri heyetleri, NATO Karargahında bir araya geldi. Milli Savunma Bakanlığı'nın toplantıya ilişkin açıklamasında, "Müteakip toplantının önümüzdeki günlerde icra edilmesi planlanmaktadır" ifadeleri kullanıldı.

Yunanistan ise diplomasi masasından uzak tavrını sürdürüyor. Atina yönetimi Türkiye'nin askeri heyetiyle "Ayrıştırma Usulleri"nin ele alındığı NATO Karargahı'ndaki teknik toplantıyı inkar etti. Yunan resmi ajansı ANA'nın, Atina'daki diplomatik kaynaklara dayandırdığı haberinde, "Yunan heyetin Türk yetkililerle diyalog kurmadığı" iddia edildi.

ulusal.com.tr

yunanistan fransa nato Macron akdeniz