'Evet' mitingi için dersleri iptal ettiler

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 7 Nisan Cuma günü Adana’da katılacağı toplu açılış töreni için Adana Mehmet Özöncel Anadolu Lisesi’nde dersler iptal edildi.

'Evet' mitingi için dersleri iptal ettiler

Evet mitingine otobüsler kaldırılacağı gerekçesiyle 7 Nisan Cuma günü derslerin 15.30 yerine 14.00’da biteceği okul müdürü tarafından öğrencilere bildirildi.

18 yaşından küçük olduğu için referandumda oy kullanamayacak öğrencilerin bile derslerinin iptal edilerek mitinge çağırılması AKP’nin meydanlar boş kalacak korkusunu gözler önüne serdi. Türkiye Liseliler Birliği (TLB) ise olaya tepki göstererek ‘liseliler siyasi malzemeniz olmayacak’ dedi. TLB Genel Merkezi’nden yapılan açıklamada Milli Eğitim Bakanlığı uyarılarak; “Bu uygulama anayasaya aykırıdır! Türkiye’nin hiçbir eğitim yuvasında herhangi bir siyasi kaygı ile dersler iptal edilemez. Derslerin müfredatta belirlendiği içerik ve saatte işlenmesi zorunludur. Bu kararı alanlar, öğrencilerin en yasal olan eğitim hakkının önüne keyfi olarak geçmektedir” denildi.

İşte Türkiye Liseliler Birliği’nin açıklaması:

Anayasa değişiklik önerisinin oylanmasına 10 gün kaldı. Hayır oylarının ülke genelinde önde olduğu birçok anket şirketi tarafından açıklandı. Hatta bizzat Sayın Erdoğan ve Yıldırım’ın itirafları ile daha da bilinir hale geldi. Millet egemenliğini temsil eden TBMM’nin yetkilerinin Cumhurbaşkanı’na devredilmesini öngören bu değişiklik millet tarafından kabul edilmeyecektir. Bundan kuşkumuz yok.

Ancak, pek doğaldır ki Türkiye’yi bu maceraya sürükleyenler bu durumdan tedirgin. İlk defa bir seçime giderken kaybetme korkusunu bu kadar yoğun hissetmekteler. Alışık olmadıkları bu durumun getirdiği çaresizlik bugün akıl almaz bir olayla tekrar kendisini gösterdi.

Adana’da Lise öğrencilerinden “Evet” oyu isteniyor. Hani şu 18 yaşını doldurmayanlar. Ya da herhangi bir siyasi partiye üye olmaları yasak olan kişiler. Adana Mehmet Özöncel Anadolu Lisesi‘nde normal günlerde dersler 15.30’da sona eriyor. 7 Nisan Cuma günü ise 14.00’da. Sebebi de hemen o saatlerde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın gerçekleştireceği miting. Okul yönetimi tarafından mitinge otobüs kaldırılacağı ve bu yüzden derslerin iptal edileceği bugün itibariyle öğrencilere tebliğ edildi.

15 Temmuz’dan sonra teröre karşı birlik ve beraberlik sergileyen Türk Milleti’ni evet-hayır kutuplaşması içerisine sürükleyen bu tuzakta ülkemizin aydınlık geleceği olan lise öğrencileri politik malzeme haline getirilemez.

Yapılan bu uygulama anayasaya aykırıdır! Türkiye’nin hiçbir eğitim yuvasında herhangi bir siyasi kaygı ile dersler iptal edilemez. Derslerin müfredatta belirlendiği içerik ve saatte işlenmesi zorunludur. Bu kararı alanlar, öğrencilerin en yasal olan eğitim hakkının önüne keyfi olarak geçmektedir.

Başta Milli Eğitim Bakanlığı olmak üzere, hükümeti ve tüm okul yöneticilerini mevcut anayasaya ve temel vatandaşlık hakkı olan eğitim hakkına riayet etmeleri konusunda uyarıyoruz.