Amerikan koridoruna ikinci darbe! Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar ve MİT Müsteşarı Hakan Fidan Hatay'da

Gündem İdlib operasyonu. Bölge ülkelerinin Astana'da vardığı mutabakat hayata geçiyor. Amerikan planları bu kez İdlib'ten bozuluyor. Kayseri ve Malatya'da yola çıkan komando birlikleri sınıra ulaştı. Sabah saatlerinde sınırdaki duvarlar kaldırıldı. Önce Özgür Suriye Ordusu bölgeye girdi. Mehmetçik sınırda el tetikte bekliyor. TSK, İdlib'te iç güvenliği Rusya ise dış güvenliği sağlayacak. Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Yaşar Güler ile Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Hasan Küçükakyüz, Hatay'daki birliklerde inceleme ve denetlemelerde bulundu. MİT Müsteşarı Fidan'ın da Hatay'da olduğu öğrenilirken ziyarete ilişkin TSK tarafından bilgilendirme ve görüntü paylaşıldı

Amerikan koridoruna ikinci darbe! Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar ve MİT Müsteşarı Hakan Fidan Hatay'da

Amerika'nın Suriye'nin kuzeyindeki koridor planlarına ikinci büyük darbe vuruluyor. Fırat Kalkanı Hareketı'ndan sonra şimdi de İdlib operasyonu için hazırlıklar tamamlandı. Türkiye destekli ÖSO güçleri İdlib'e girdi. Komandolar ise sınırda teyakkuzda. Operasyon an meselesi...

Mutabakat Astana'da sağlanmıştı. Anlaşma gereği Türkiye, Rusya ve İran İdlib'e 500'er asker konuşlandıracaktı. Önce Türkiye ile Rusya istihbarat paylaşımıyla özel operasyonlar yaptı. Hedef El Nusra örgütünün çatı yapısı olan Heyet Tahrir Şam örgütünün lider kadrolarıydı. Rusya, operasyonlar sonucu çok sayıda üst düzey örgüt yöneticisinin öldürüldüğünü, örgüt liderinin ise ağır yaralı olduğunu açıkladı.

İdlib'te çatışmasızlık bölgelerine yerleştirilecek askerler de özel operasyonların ardından yola çıktı. Kayseri ve Malatya'dan sevk edilen askeri birlikte sınıra ulaştı.

Saat 06.00'dan itibaren Cilvegözü'nün kuzeyinde yer alan bölgedeki duvarlar kaldırılmaya başlandı. İdlib'e 15 gruptan toplam 800 Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) mensubunun girdiği belirtildi.

Kamyonetlerin kasasında otomatik silahlarla yol alan ÖSO üyeleri, görüntülerini sosyal medyada paylaştı. ÖSO’nun, İdlib’in Kefer Selin ve Kefer Tekarim köylerinde Tahrir-i Şam adlı El Kaide bağlantılı örgütle çatışmaya başladığı öne sürülüyor.

TSK'nın planına göre bölgede güvenliği Kayseri 1. Komando Tugayı sağlayacak. İdlib’in içini patlayıcılardan temizleme görevini ise Malatya’daki İkinci Ordu’ya bağlı istihkam taburu üstlenecek.

Mehmetçik İdlib merkezinde Rus askerleri de İdlib çevresinde güvenliği sağlayacak. Türkiye, Rusya ve İran arasındaki iletişim "Müşterek Koordinasyon Merkezi" tarafından sağlanacak.

Olası bir göç durumuna karşı da Ankara teyakkuz halinde.

Operasyonla birlikte Afrin'deki PKK'lı teröristler de çembere alınacak. PKK'nın ABD desteğinde İdlib'e girmesinin önüne geçilecek. Böylece İdlib'in terör örgütlerinden temizlenmesi kolaylaşacak.

GENELKURMAY BAŞKANI AKAR, HATAY'DA

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Yaşar Güler ile Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Hasan Küçükakyüz, Hatay'daki birliklerde inceleme ve denetlemelerde bulundu.

MİT Müsteşarı Hakan Fidan'ın da Hatay'da olduğu öğrenildi.

TSK'DAN AÇIKLAMA

Akar'ın Hatay Reyhanlı ziyaretine ilişkin TSK'dan şu açıklama yapıldı:

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi AKAR, beraberinde Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Yaşar GÜLER ve Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Hasan KÜÇÜKAKYÜZ ile birlikte 07 Ekim 2017 tarihinde Hatay/Reyhanlı’da inceleme ve denetlemelerde bulunmuştur.

Orgeneral Hulusi AKAR tarafından bölgede bulunan birlik komutanlarının da katılımıyla, son gelişmelerin değerlendirildiği bir toplantı yapılmış olup, faaliyetlerin planlandığı şekilde icrasına devam edilmektedir.

Orgeneral Hulusi AKAR’a söz konusu ziyaret ve çalışmalarda MİT Müsteşarı Hakan FİDAN da eşlik etmiştir.

ulusal.com.tr

türkiye rusya iran tsk suriye kayseri idlib