Ihlamur Parkı’nda bir zafer daha

İstanbul Beşiktaş'ta, itirazlar üzerine Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından imara kapatılan Ihlamur Parkı'nda sevindiren bir gelişme yaşandı. Parkın içinde tesadüfen bulunan, "Tonozlu Su Sarnıcı" mahalle sakinlerinin talebi üzerine tarihi eser olarak tescillendi ve koruma altına alındı

Ihlamur Parkı’nda bir zafer daha

İstanbul Beşiktaş'ta, Ihlamur Parkı içinde bulunan tarihi eserlerin tescil edilmesi için mahallelinin yaptığı başvuru kabul edildi.

Seba İnşaat tarafından parkta yapılmak istenen konut projelerine karşı çıkan mahalleli, belediye ve mülk sahibi ile defalarca karşı karşıya gelmişti. Uzun süre parkta nöbet tutarak hukuk mücadelesi veren mahallelilerin başvuruları sonucu Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, yeni bir plan değişikliği yaparak araziyi imara kapattı. Plan değişikliğinde, park "Yeşil alan" olarak belirlendi.

Halen içerisinde Osmanlı dönemine ait 3 nişan taşının bulunduğu parkta tarihi eserlerin olduğunu öğrenen mahalle sakinleri, eserlerin tescili için başvuru yaptı.

Vatandaşların başvurusunu inceleyen İstanbul 3 numaralı Koruma kurulu, parkta bulunan "Tonozlu su sarnıcı"nı 2863 sayılı kanun kapsamında tescil ederek koruma altına aldı.

Tescil kararıyla birlikte bölge tescilli sit alanı olduğu için park yerinde yapılaşmanın önüne geçilmiş oldu.

Mahalle sakinlerinden İnci Ateş, mülkiyeti halen Seba İnşaat'ta olan parkın kamulaştırılarak içinde bulunan tarihi eserlerin restore edilmesini istiyor.

Çevre ve Şehircilik Bakanı'ndan görüşme talep etitklerini belirten Ateş, halk dayanışmasının önemine de değindi.

Ihlamur Parkı Dayanışması sözcülerinden Avukat Eren Can, tarihi sarnıcın mahalleli tarafından tesadüfen keşfedildiğini aktardı.

Haber: Gökhan Çelik

Kamera: Bülent Ünal

ulusalkanal.com.tr