O devrimci Albay'ın ölümünün 10. yılı

O Atatürk'ü kıskanan devrimciydi. 1930'ların sonunda girdiği Türk Ordusu'ndan 27 Mayıs Devrimi'nin önderlerinden biri olarak çıktı. Hayatı boyunca Türkiye'nin bağımsızlığı ve emekçilerin iktidarı için mücadele etti. Bugün, İşçi Partisi Genel Başkan Yardımcısı Suphi Karaman'ın ölümünün 10. yıldönümü...

Atatürk'ü kıskanan devrimci, Suphi Karaman

27 Mayıs Devrimi önderlerinden Suphi Karaman'ın aramızdan ayrılışının 10. yıldönümü bugün.. Gazeteci Hikmet Çiçek, Suphi Karaman'ı anlattı.

Karaman'ın 84 yıllık hayatı; bir kurtuluş savaşı, bir devrim, iki Amerikancı darbeye tanık oldu. 1930'ların sonunda Harbiyeli olarak girdiği Türk Ordusu'ndan 27 Mayıs Devrimi'nin önderi bir Kurmay Albay olarak çıktı.

Amerikancı Menderes iktidarına karşı Devrim çalışmalarının hızlandığı 1959'da Yarbay olarak Ankara'ya atandı. Gizli devrim çalışmalarına ve Merkez Komite örgütlenmesine önderlik etti.

Devrim kararlılığını, yıllar sonra "Amerika Menderes'e yardıma gelirse ne yapacağımızı planlıyorduk. Amerikan üslerini bombalamayı planladık" sözleriyle anlattı.

27 Mayıs'ın ardından Kurmay Albay rütbesiyle emekli oldu ve Cumhuriyet Senatosu'nda Milli Birlik Komitesi Üyesi görevine geldi. 1961'de devrimci aydınların Yön Bildirisi'ne imza attı.

Hayatı boyunca çeşitli partilerde görev yaptıktan sonra 1995'te İşçi Partisi'ne katıldı. Genel Başkan Yardımcılığı ve Başkanlık Kurulu Üyeliği görevlerini yürüttü. Atatürk'ün Bütün Eserleri'nin derlendiği çalışmaya Danışma Kurulu Üyesi olarak katkıda bulundu.

Suphi Karaman, Gazeteci Hikmet Çiçek'e "Harp Okulu'nda öğrenciyken Atatürk'ü kıskanırdım" demişti. Atatürk'ü kıskanan devrimci Suphi Karaman'ın ölümünün üzerinden tam 10 yıl geçti.

ulusalkanal.com.tr

atatürk hikmet çiçek menderes 27 mayıs