iTO Başkanından yemek kartı şirketlerine sert çıkış: ''Hiç kimse benim üyelerimin IQ'su ile alay etmesin''
İstanbul Ticaret Odası'ndan 5 milyon çalışanı ilgilendiren yemek çeki bedeline yönelik dikkat çeken bir teklif geldi. Yemek kartı veren tüm yabancı firmaların saygısız bir şekilde, kurallara uymadan fazla komisyon aldığını dile getiren İTO Başkanı Şekib Avdagiç, günde 25 liradan ayda 625 lirayı çalışanın yemek kartına değil, para kartına kendilerinin yatırması için Hazine ve Maliye Bakanlığı’na teklif götüreceklerini söyledi.
İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Şekib Avdagiç, yaptığı açıklamada, yemek kartına yatan para için yabancı şirketlerin koniyon oranşlarının mağduriyet olduşturduğunu dile getirdi.
Yemek kartı veren tüm yabancı firmaların, saygısız bir şekilde, kurallara uymadan en az 5 milyon çalışanın ve tüccarın aleyhine bir süreci dayattıklarını belirten Başkan Avdagiç, “Bu firmalarla görüşmelerle, nezaketle, basiretle, ferasetle bu işin gideceği yer kalmadı. Yabancı yemek kartı şirketlerinin mantıklı bir adım atma konusunda hiçbir iradeleri olmadığı artık net şekilde belli oldu." dedi.
Avdagiç, yemek kartları uygulamasıyla ilgili olarak Hazine ve Maliye Bakanlığına taşıyacakları öneriyi şu sözlerle dile getirdi.
- Bir çalışan var, diyelim 5 bin lira brüt maaşı var.
- Net maaşı 3 bin 400 lira. Devlet diyor ki, işletmede yemek yemiyorsa, çalışanın maaşından ayrı bir mekanizma oluşturun, vergi ve SSK paketine dahil olmayacak şekilde bir sistem oluşturun.
- Buna da işveren bugünkü rakamla günlük 25 liradan ayda -25 gün çalışıyorsa- 625 lirayı yemek kartına yüklesin.
- Çalışan da bunu yüklendiği gibi herhangi bir kesinti olmadan harcayabilsin. Böyle bir mantık. Fakat zaman içinde yemek kartı veren tüm yabancı firmalar, sorumsuzca bir süreci tüccara dayatıyorlar.
- Bunu şiddetle reddediyoruz.
- Yine maaş hesabı ile karışmaması için, o çalışanın kredi kartına ya da banka kartına biz bu bedeli yatıralım
- . O zaman ne arada yüzde 6 komisyon kalacak, ne yüzde 70'ini zorla, emrivaki ile birilerinden daha pahalı aldırma konusunda dayatma kalacak.
- Bu arkadaşlarımız güzel hizmet veriyorlarsa, rasyonel, rekabetçi hizmet veriyorlarsa, o zaman bu hizmeti alanlar ben bunu para kartına yatırmayayım, yemek kartına yatırayım der ve sistem devam eder.
- Yok erken ödemeydi, yok blokajdı, yok şunun farkıydı, yok daha ucuza alacağım malı daha pahalıya onun istediği yerden almak zorunda bırakmaktı...
- Benim tüccarım hangi malı nereden, kaç paraya alacağını bilmiyor da bu muhterem yemek kartı firmalarının sahiplerine diyor ki, ‘Aman ne olur siz bize uygun bir kaynak gösterin, biz gidip oradan alalım!’...
- Hiç kimse benim üyelerimin, İTO tüccarının IQ’suyla alay etmesin.
- Edene bunun hesabını sorarız.