Bir tarih çöküyor!

562 yıllık Tarihi Rumeli Hisarı bakımsızlık yüzünden çökme tehlikesi ile karşı karşıya. Geç olsa da durumu fark eden yekililer, "Hisarın ziyarete kapatılarak onarılmasına" karar verdi. Ancak İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, "Bakanlık eleştirir" diye kararı uygulamadı.

Bir tarih çöküyor!

562 yıl önce İstanbul'un fethi için Fatih Sultan Mehmet tarafından yaptırılan Rumeli diğer bir adı ile Boğazkesen Hisarı çökme tehlikesi içinde.

Sarıyer'de, boğazın en dar noktasında, Anadolu Hisarı'nın tam karşında olan Rumeli Hisarı bakımsızlıktan dökülmeye, taşları yerinden oynamaya, derzeleri boşalmaya başladı.

İstanbul'un en turistik yerlerinden biri olan Hisar için bu zamana kadar gerekli tedbirler alınmadı. Çökme tehklisi yaşayan hisarın içinde konserler düzenlenmesine dahi izin verildi.

Ancak tehlikeyi fark eden müze uzmanları İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ni harekete geçirdi. İstanbul'un en önemli kent miraslarından biri olan hisarda inceleme yapan Büyükşehir Belediyesi, ilk etapta kısa süreli basit bakım onarım kararı aldı. Tehlikenin büyüklüğünü geçte olsa farkeden Belediye, "hisarın ziyarete kapatılması" ve "büyük bir bakımdan geçirilmesine" karar verdi.

Turizm Bakanlığı bünyesinde olan tarihi yapı ile ilgili karar, İl Kültür Ve Turizm Müdürlüğü'ne bildirildi. Vatan Gazetesi'nin haberine göre Müdürlük kararı tanımadı, "bakanlıktan eleştiri gelir" endişesi ile Hisarı ziyarete kapatmaya yanaşmadı.

Şimdi Hisar'ın kaderi Ankara'da belirlenecek, son sözü Turizm ve Kültür Bakanlığı söyleyecek.

ulusalkanal.com.tr

çöküyor rumeli hisarı