Buğdayda spekülasyon: “Ucuz krediyi bulan buğday alıyor”

Ekmeklik ve makarnalık buğdayda, fiyatlar bir anda yükseldi. “Ucuz kredi bulan buğday alıyor” diyen Sektör temsilcileri, stokçuluğun yanı sıra Türkiye Şeker Kurumu’nun alım yapmasının da fiyatları yükselttiğine dikkati çekiyor. Ekmek üreticileri ve sanayiciler, “böyle giderse, tüm hububat ürünleri zamlanır, ithalat patlar” uyarısında bulunuyor.

Buğdayda spekülasyon: “Ucuz krediyi bulan buğday alıyor”

Ekmeklik ve makarnalık buğdayda bin 800 liradan açılan fiyat 15 günde 2 bin 50 liraya çıktı. Makarna Üreticileri ve Sanayicileri Derneği Başkanı Nihat Uysallı, “Ucuz krediyi bulan buğday alıyor. Bu durum, yüksek enflasyonun habercisi" dedi.

"UCUZ KREDİYİ BULAN BUĞDAY ALIYOR"

Nihat Uysallı spekülatörler konusunda uyardı: "Sektör paydaşı olmayan, bu işle hiç alakası olmayan insanların spekülasyon amaçlı buğday alımı yaptığını görüyoruz. Çok basit mantıkları var. Yüzde 0,6 faizli aylık krediyle buğday alıp, 1 ay beklettikten sonra yüzde 5-10 kârla satmak. Ve bu oyun tuttu. Türkiye’de 3,7 milyon ton rekolteden bahsettiğimiz makarnalık buğdayda, 22 milyon ton buğday alanında bir anda sistem yerle bir oldu. Biz rekoltenin bolluğuna övünüp, sevinemeden iş bambaşka bir yere gitti."

"ÇİFTÇİ BUĞDAY ALAMIYOR"

Nihat Uysallı, bazı lisanslı depoların bile buğday alımına giriştiğine dikkati çekti: "'Depomuzda yer kalmadı' diye çiftçinin getirdiği buğdayı almıyor. Kendilerine buğday stokluyorlar. Spekülatif hareketler, yenisini doğuruyor."

Uysallı, fiyatların artmasında stokçuluğun dışında Türkiye Şeker Kurumu’na bağlı şirketin alım yapmasının da etkili olduğunu vurguladı. “Böyle giderse tüm hububat ürünleri zamlanır. İthalat patlar” uyarısında bulundu.

ŞEKER KURUMUNA TEPKİ

Makarna Üreticileri ve Sanayicileri Derneği Başkanı Nihat Uysallı Türkiye Şeker Kurumu’na da tepki gösterdi: "Türkiye Şeker Kurumu çok anlayamadığımız bir biçimde buğday piyasasına girdi. TMO lisans depolarının yüzde 2 üzerinde fiyat verip buğday topluyor. Piyasadan buğdayı, hububat ürünlerini toplayıp marketlerde bir yıl zam yapmadan satacakmış. Kabaca 4 milyon tonluk makarnalık buğday ve 13 milyon tonluk ekmeklik buğday pazarına, 200 bin tonla fiyat müdahalesi yapılamaz. Bu uygulama ile daha çok spekülatörlerin ekmeğine yağ sürüp fiyatları şişirirsiniz. Ve çok büyük bir zam olarak döner."