Sepsis'te erken tanı ve tedavi çok önemli

Kovid-19 nedeniyle yaşanan kayıpların çoğunluğu enfeksiyonu şiddetli geçirenlerde gözlenen sepsisten kaynaklanıyor. Enfeksiyon ile savaşta rol alan bağışıklık sistemi, vücudun kendi doku ve organlarında hasara neden olunca sepsis ortaya çıkıyor. 13 Eylül Dünya Sepsis günü kapsamında uyarılar yapan doktorlar, erken tanı ve tedavinin önemine dikkat çekti.

Sepsis'te erken tanı ve tedavi çok önemli

Sepsis hastalığı Kovid-19'un insan vücudunda etkili olması noktasında önemli bir rol oynuyor. Erken tanı ise hayat kurtarıyor.

2012 yılından beri 13 Eylül Dünya Sepsis günü olarak farkındalık yaratmak için kutlanıyor. Vücudun enfeksiyon ile savaşında rol alan bağışıklık sistemi, vücudun kendi doku ve organlarında hasara neden olunca sepsis ortaya çıkıyor. Dünyada her yıl 47-50 milyon civarında sepsis vakası görülürken 11 milyon kişi sepsis nedeniyle hayatını kaybediyor.

Kovid-19 ‘u şiddetli geçirenlerde de organların fonksiyonlarında bozukluklar meydana geliyor yani hastalar sepsis oluyor. Hastalığı şiddetli geçirenlerin yüzde 2 ila 5'inde, ortalama 8-10 gün içinde organ fonksiyon bozukluğu belirtileri ortaya çıkıyor.

Sepsis sıklıkla solunum, gastrointestinal ve idrar yolları gibi enfeksiyonlara karşı vücudun verdiği aşırı tepki olarak meydana geliyor. Konuşma bozukluğu, aşırı titreme, kas ağrısı ve ateş, tüm gün idrar yapmama durumu, şiddetli nefes darlığı, benekli veya renksiz cilt sepsisin belirtileri arasında.

Türk Yoğun Bakım Derneği Başkanı Profesör Doktor İsmail Cinel, sepsise karşı mücadelenin yol haritasını açıkladı.

Prof. Dr. Cinel, yoğun bakımlardaki doluluğa karşı önerilerini de sıraladı.

HABER: BUSE GENÇTÜRK

KAMERA: UĞUR PİDECİ

ulusal.com.tr

sepsis