ABD'nin S-400 rahatsızlığı! "Türkiye'ye yaptırım uygulanmalı"

Türkiye’nin Rusya’dan almayı planladığı S400 hava savunma sisteminden duyulan rahatsızlık, ABD Senatosu Dış İlişkiler Komisyonu’nda da gündeme geldi. Komisyonda Amerika’nın Türkiye’ye silah satışları konusunda yaptırımlar uygulaması gerektiği ifade edildi. Komisyonda, Türk Ordusu içinde Avrasyacı askerlerin sayısının da arttığına dikkat çekildi

ABD'nin S-400 rahatsızlığı! "Türkiye'ye yaptırım uygulanmalı"

“Amerika yaptırım uygulamalı” denildi. Avrasyacı askerlerin sayısına dikkat çekildi. Ankara-Moskova-Tahran yakınlaşmasına tepki gösterildi.

Amerikan Senatosu Dış İlişkiler Komisyonu’nda çarşamba günü “Amerika Türkiye İlişkisinde Öncelikler ve Zorluklar” başlıklı bir oturum yapıldı.

Komisyon, Obama döneminde Dışişleri Bakan Yardımcısı olan Dr. Amanda Sloat ve Türkiye uzmanı akademisyen Dr. Steve Cook’u dinledi.

Gazete Habertürk yazarı Serdar Turgut da komisyonda konuşulanları köşesine taşıdı.

Buna göre, Komite Başkanı Senatör Bob Corker ve eşbaşkan Senatör Ben Cardin S-400 füze sisteminin ABD Senatosu’nda yarattığı rahatsızlığı ortaya koydu. Konuşmacılardan SteveCook, Amerika’nın Türkiye’ye bazı yaptırımlar uygulamasının gerektiğini ifade etti. Senatörler, “Ne tür yaptırımlar?” diye sorunca da ABD’den Türkiye’ye yüksek teknolojili silah satışının durdurulması fikri üzerinde duruldu.

Türk toplumunda anti Amerikancılığın artmasına karşı neler yapılabileceğinin tartışıldığı komisyonda, Türk ordusu içinde Avrasyacı askerlerin sayısının arttığına da dikkat çekildi.

Türkiye’nin bölgede Rusya ve İran’la ortak tavırlar almasından duyulan rahatsızlık da birkaç defa ifade edildi.

Toplantının bir bölümünde Steve Cook çarpıcı bir konuşma yaptı, “Türkiye bir müttefik olabilir, ama artık ortağımız değildir” dedi. Bunun bazı senatörlerce de onaylandığı belirtildi.

S-400’leri alacak olan Türkiye’ye yaptırımlar tartışılırken yeni bir gelişme daha yaşandı. Türkiye'den ABD'ye giden kargo uçaklarına ek tedbir geleceği iddia edildi. ABD Ulaştırma Güvenliği İdaresi’nin “Amerika’ya patlayıcı gelebilir” endişesiyle incelemeleri yoğunlaştığı belirtildi.

ulusal.com.tr

abd türkiye s-400