Çavuşoğlu: Rusya'dan heyet yarın geliyor

İdlib'de çözüm için Astana hazırlığı başladı. Rus heyet yarın Türkiye'ye gelecek. Gözler Ankara-Moskova arasındaki İdlib zirvesinde. Olumlu sonuç çıkarsa, Astana formatındaki liderler zirvesi öncesi Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Rus lider Putin bir araya gelecek. Astana ortağı İran'ın Birleşmiş Milletler temsilcisi de mart ayını işaret etti. Tahran'dan, "İdlib'de arabuluculuk yapmaya hazırız" açıklaması geldi.

Çavuşoğlu: Rusya'dan heyet yarın geliyor

İdlib düğümü masada çözülecek. Diplomasi trafiği yoğunlaşıyor.

Önce iki lider telefonda görüştü şimdi ise yüzyüze temaslar başlıyor.

İdlib'de çözüm için Astana hazırlığı kapsamında Rus heyet Türkiye'ye gelecek. Türkiye, Rusya ve İran'ın girişimiyle başlatılan Astana formatında toplantı ise mart ayında yapılacak.

Astana süreci toplantısı öncesi Ankara-Moskova hattında ilk zirve Türkiye'de olacak. Sıcak gündem İdlib... Görüşmede Soçi Mutabakatı'ndaki harita masaya açılacak.

Ankara'nın önceliği Soçi mutabakatındaki sınırlara uyulması.

Rus heyetle görüşmelerde altı çizilecek bir diğer konu gözlem noktaları. Türk ordusu, İdlib çatışmasızlık bölgesinde kalmaya devam edecek. Heyetler uzlaşırsa Erdoğan ve Putin'in yüz yüze görüşmesi gündeme gelecek.

Birleşmiş Milletler Genel Kurulu da acil koduyla toplandı, İdlib'deki durumu ele alındı. Astana ortağı İran'dan "arabuluculuk" açıklaması geldi. İran'ın BM Daimi Temsilcisi Takht Ravanchi, Tahran'ın Türkiye ile Rusya arasındaki İdlib'le ilgili ihtilafların ortadan kaldırılması için arabuluculuk yapmaya hazır olduğunu söyledi.

İranlı diplomat, Astana'ya işaret etti. Ravanchi, Tahran'da yapılması planlanan Astana formatındaki liderler zirvesinin önemine dikkat çekti. Zirvenin Suriye'deki durumun etraflıca ele alınması için ciddi bir fırsat sunacağının altını çizdi.

Washington yönetimi de İdlib'deki süreci yakından takip ediyor. Amerika'nın Suriye Özel Temsilcisi James Jeffrey başkanlığındaki bir heyetle görüşme gündemde. Birleşmiş Milletler Suriye Özel Temsilcisi Geir Pedersen de Türk heyeti ile görüşebilir.

ulusal.com.tr

rusya idlib çavuşoğlu moskova astana