Teyitsiz Çin iddialarına uzmanlar ne diyor?
CRI TÜRK Haber Müdürü Kamil Erdoğdu ve Teyit.org Şef Editörü Gülin Çavuş Koronavirüs yalanlarını ve gerçeklerini Ulusal Kanal’da değerlendirdi
Uzun yıllar Çin’de yaşayan CRI Haber Müdürü Kamil Erdoğdu Çin’de hayvan pazarları açıldığı iddialarının sorulması üzerine, “Çin ile ilgili hep yalan haber yapılırdı. Ama ilk kez bu kadar ırkçı hale geldi. Amerika ve batı sistemi bu işin faturasını Çin’e yıkmaya çalışıyor. Sadece sosyal medya değil, Hürriyet gibi gazetenin ilk sayfasında yayınlandı. İlk günlerde Çin’in yedikleri üzerine Doğu Perinçek’e de soru sormuşlardı. Sanki Çin de yenilen şeylerin sorumlusu Doğu Perinçek'miş gibi.” yanıtını verdi.
Koronavirüs ile ilgili haberlerde sürekli Çin ve Wuhan vurgusu yapıldığını söyleyen Erdoğdu, “İş en son Çin virüsü demeye kadar geldi. Bu Dünya Sağlık Örgütü kriterlerine aykırı, hiçbir salgın bir milletin adı ile anılamaz. Karar gazetesini Uygur konusunda yaptıkları yalan haberlerinden biliyoruz . Geçen gün de Wuhan da 40 bin ölüm şüphesi diye haber yaptı. Özgür Asya’ya dayandırılıyor. Bu kuruluş Amerika’nın istihbaratının aracıdır. 2009’da da 10 bin kişinin öldüğü 100 bin kişinin tutuklandığını yazdılar. Böyle bir yalanın gizlenme ihtimalinin olmadığını düşünmüyorlar bile. Çünkü ABD hedefe koyduğu ülkelerin gücünü dağıtma amacı güder. İçeriden sorunlar ile uğraşmasını ister. En sonda virüs ile ne yenildiği konusuna geldi. Yarasa yiyen Çinli videosu diye bir video dolaşıyor o pasifikte Pavala Adalarında olan bir şey. Çin mutfağında kesinlikle yarasa yok.“ dedi.
CHP’nin dijital dergisinde salgına karşı başarılı olan ülkeler arasında Çin’in olmadığına dikkat çeken Erdoğdu, “Dergide başarılı ülkeler sıralamasında Güney Kore var, Tayvan var Hong Kong var Singapur var Çin yok. 1 Nisan’da çıktı bu dergi. Çin yok. Bunu hazırlayan kişinin ciddi diplomasi yetersizliği var. Hong Kong‘u Tayvan’ı ülke zannediyor. İktidar adayı oldukları için söylüyorum.” diye konuştu.
Çin’in bazı bölgelerinde egzotik hayvanlar yenilip yenilmediği iddialarını yanıtlayan Erdoğdu, “Çinliler son 30 yıldır özelikle son derece engin sofralarda yemek yiyorlar. Geçmişte savaşlar yokluklar oldu tabi o zamanda pek çok şeyi yediler. Tavuk yer, koyun yer, pirinç yer, ekmek yoktu son zamanlarda ekmek yemeye başlayanlar oldu, domuz eti de yenir, bizden farklı olarak çorbayı sonda yerler, çekirge kızartması gördüm ama maymun beyni yemek yok, köpek eti yenilen yerler var ama bu Çin değil Kore kültürüdür. Mesela başkentte 40 bine yakın lokanta vardır köpek eti olan yerler 10’u geçmez. En uç örnek bu örneğin. Spor yapar sağlıklı beslenirler. Atılan iftiraların hakikaten gerçekliği yok. Özellikle son 30 yıldır oluşan refahtan herkes yararlandı. Yoksullukla ciddi mücadele ediliyor. Hedef olarak da 2050 de orta halli refah toplumu kurmayı hedefliyorlar. Beslenme ve barınma sorunlarının olmadığı bir toplum.” İfadelerini kullandı.
Çin’in Wuhan kentinde pazarların yeniden açılması, virüsün yarasadan bulaşması ve virüsün 5G çalışmaları ile ortaya çıktığına ilişkin iddialara yanıt veren Teyit.org Editörü Gülin Çavuş, “Pazar konusunda yaptığımız incelemelerde Wuhan’da böyle bir şey söz konusu olmadığını gördük. Şu an tabelalar bile kaldırılmış vaziyette. Çin’in genelinde ne durumdadır bilemiyorum. Yemek kültürü konusunda yrasanın Çin’in yeme kültürü içinde olmadığını söyleyebilirim. Belli bölgelerde egzotik hayvanlar görebiliyoruz. Zaten Çin canlı hayvan satışını da yasakladı. 5G çalışmaları ile koronavirüsün aynı zamana denk gelmesi tamamen tesadüf illa bir ilişkisi olacak diye bir şey yok. Tamamen komplu teorisi. 5G direk indirmeleri ise Hong Kong’daki protestolar sırasında çekilmiş videolar. Sosyal medyayı takip edenler ayrıştırma dilinden vazgeçmeliler. Avrupa’da örneğin salgının yayılma sebebi olarak mülteciler olduğu yalanları dolaşıyor. Her yerde benzer ayrımcı dile denk geliyoruz.” diye konuştuı.
Koronavirüsü ile ilgili çıkan yalan haberler hakkında açıklamalarda bulunan Çavuş. “Komplo teorilerinin temelinde bu virüsü bilmiyor olmamız var. Sumak, sarımsak, saç kurutma makinesi bunlar tedavi yöntemi değil. Yoğurda arap sabunu koyarak yeme ve Koredeki idam iddiası ile ilgili sahte hesapların yaptığı içerikler esas olarak ama yayıldıkça ciddiye alınmaya hatta ana haberlere kadar çıkmaya başladı. İsviçre’de kilisede ezan okunduğu, Trump’ın Kur’an okunan toplantıya katıldığı da yalan haberler arasında. Sosyal medyada gördüğünüz her şeye inanmayın, her bilgiyi tüketmemeye dikkat ediniz.” dedi.
ulusal.com.tr