Anadolu yemeklerinin lezzeti salçanın tatlı serüveni başladı

Yemeklerinin lezzetli ve sağlıklı olmasını isteyenleri kışlık salça hazırlığı telaşı sardı. Kayserili kadınların geleneksel yöntemlerle imece usulü işlediği domatesler, meşakkatli uğraşlar sonucu salçaya dönüştürülüyor.

Anadolu yemeklerinin lezzeti, tadı tuzu olan salçanın tatlı serüveni başladı.

Kayseri'de geleneksel yöntemlerle imece usulü işlenen domatesler, meşakkatli uğraşlar sonucu salçaya dönüştürülüyor.

Yemeklerini fabrika üretimi salçalar yerine geleneksel yöntemlerle yapan kadınlar, öncelikle sebze halinden ya da mahallelerdeki seyyar satıcılardan kasalarla domates satın alıyor.

Çürüklerinden ayrılmış ve parçalara bölünmüş domates, bidonlara doldurularak sulanması için birkaç gün bekletiliyor.

Daha sonra makineden geçirilen domates, kabuklarından ve çekirdeklerinden kurtulmuş bir vaziyette büyük ocaklar üzerine kurulmuş dev kazanlarda pişiriliyor.

En az 4-5 saat boyunca yüksek ateşte pişirilen domatese kazandaki son dakikalarını geçirirken, bol miktarda tuz atılıyor.

İstenilen kıvama gelmesi için uzun uzun karıştırılan domates, salça kıvamına geldikten sonra soğumaya bırakılıyor. Daha sonra kavanozlara doldurulan salça, tüketime hazır hale geliyor.

ulusalkanal.com.tr