İşsiz yalnız kalmadı! 2 işsizin yanına bir işsiz daha dahil oldu!

DİSK’nin yaptığı araştırmaya göre Türkiye'de işsizler ordusu artıyor. Rapora göre son 3 yılda 2 işsizin yanına bir işsiz daha eklendi. Erkeklerde işsizlik kısmen düştü, kadınlarda ise arttı. Gençler kadınlar ve üniversite mezunları işsiz.

İşsiz yalnız kalmadı! 2 işsizin yanına bir işsiz daha dahil oldu!

İşsiz yalnız kalmadı. Son 3 yılda 2 işsizin yanına bir işsiz daha dahil oldu.

Türkiye Devrimci İşçi Konfederasyonu Araştırma Enstitüsü DİSK AR, Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanan Temmuz 2015 dönemi işsizlik verilerini değerlendirdi.

TÜİK verilerine göre; işsizlik yüzde 9.8 ve tarım dışı işsizlik de yüzde 12. Ayrıca resmi siz sayısı 103 bin arttı ve işsiz sayısı 2 milyon 970 bine yükseldi.

DİSK AR’ın hesaplarına göre, bu rakama iş bulma umudu kalmayan kişiler de eklenince sayı daha da kabarıyor.

Temmuz döneminde resmi işsizlere, umudu olmadığı için iş arama kanallarını kullanmayan umutsuzlar da eklendiğinde işsizlik oranı yüzde 16.5, işsiz sayısı da 5 milyon 418 bin kişi olarak gerçekleşiyor.

Kadın işsizlerin sayısı da her geçengün artıyor. Buna göre, kadınlar için resmi işsizlik oranı bir önceki yılın aynı dönemine göre 0.5 puan artışla yüzde 12.5 olarak gerçekleşti.

Sendika, bir diğer değerlendirmeyi de geçici işte çalışan ve yüksek öğrenimliler ile ilgili de yaptı.

Değerlendirmeye göre, yükseköğretim mezunları arasında işsiz sayısı bir önceki senenin aynı dönemine göre 63 bin kişi arttı. Yükseköğretim mezunu resmi işsiz sayısı şu an itibariyle 720 bin kişi. Bu oran yüzde 11.4 ile ortalamanın üstünde.

DİSK-AR değerlendirme raporunda, yüksek işsizliğe çözüm için öneriler de sıralandı. Buna göre, haftalık çalışma süresi 90 saate düşürülmeli, herkese en az 1 ay ücretli izin hakkı tanınmalı, herkes için iş güvencesi ayrımsız bir biçimde uygulanmalı, sendikal hak ve özgürlükler güvence altına alınmalı, taşeronlaşma ve kayıt dışı istihdam engellenmeli ve kamu girişimciliği ve hizmetleri istihdam yaratacak şekilde yeniden ele alınmalı.

ulusalkanal.com.tr

işsizlik emek sendika