Tarım makinesi ihracatı son 5 yılda yüzde 86 arttı
TARMAKBİR Yönetim Kurulu Başkanı Önal: "Bundan 10 yıl önce ithalatın yarısı kadarını ihraç ediyorduk. Dış ticaret açığı veriyorduk. Son 5 yıl içinde ihracatımız yüzde 86 arttı. Geçen yıl 790 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdik"
Türk Tarım Alet ve Makinaları İmalatçıları Birliği (TARMAKBİR) Yönetim Kurulu Başkanı Şenol Önal, 10 yıl öncesine kadar dış ticaret açığı verilen sektörde hızlı bir gelişme yaşandığını belirterek, "Son 5 yıl içinde ihracatımız yüzde 86 arttı. Geçen yıl 790 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdik." dedi.
Önal, AA muhabirine yaptığı açıklamada, TARMAKBİR'in sektörel bir sivil toplum kuruluşu olduğunu anımsattı. Sektörün menfaatlerinin korunmasına katkı sağlamak amacıyla tarımsal mekanizasyon için ortak bir platform sunmayı amaçladıklarını anlatan Önal, çiftçi kuruluşları ve sektörle ilgili hem ulusal hem de uluslararası organizasyonlarla ortak çalışmalar yapıldığını dile getirdi.
Şenol Önal, teknik gelişmeler konusunda üyelerini bilgilendirdiklerini, mekanizasyon sektörünü temsil ettiklerini aktardı.
Tarım makineleri ihracatında son 7-8 yıl içinde ciddi artışın kaydedildiğini vurgulayan Önal, şöyle konuştu:
"Bundan 10 yıl önce ithalatın yarısı kadarını ihraç ediyorduk. Dış ticaret açığı veriyorduk. Son 5 yıl içinde ihracatımız yüzde 86 arttı. Geçen yıl 790 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdik. 2011'de sektör 423 milyon 586 bin dolarlık tarım makinesi ihracatı gerçekleştirilirken, 2015'te bu rakam 850 milyon dolar civarındaydı. Küçük bir gerileme oldu ama dünya ticaretinde de bir gerileme söz konusuydu. Bunu kurdaki dalgalanmaya da bağlayabiliriz. Ülkemizde kendi yürür hasat makineleri hariç çiftçinin ihtiyaç duyduğu bütün tarım makineleri yapılmaktadır. Sektörümüz 20 bin kişiye direkt istihdam sağlamaktadır."
Tarım makineleri pazar büyüklüğü 7,5 milyar lira
Sektöre yapılacak yatırımın ülke ekonomisinin gelişimine hız kazandıracağına dikkati çeken Önal, tarım sektöründe son yıllarda hızlı gelişmeler kaydedildiğini bildirdi.
Önal, 10 yıl önce çiftçilerin ithal tarım makinelerini kullandığına işaret ederek, şunları kaydetti:
"İthal edilen makineleri kendi ülkemizde yapmaya başladığımız gibi yurt dışına da ihraç etmeyi başardık. Devletin de sanayiciye ve çiftçiye verdiği destek sayesinde bu noktaya gelindi. Tarıma yapılan destekler, 2014'te sona eren hibe programları büyük katkı sağladı. Bu programla yaklaşık 1 milyar liralık destek sağlandı. Tarım makineleri pazarının büyüklüğü 7,5 milyar liradır. Toplam pazar büyüklüğüne bakıldığında küçük bir rakam gibi ama domino taşı etkisi yaptı. Destekler sayesinde sanayici tekrar yatırıma yöneldi. Tarım makineleri sektörü ihracat, istihdam, vergi geliri olarak ülke ekonomisine katkı sağlamaktadır. Hasat grubu hariç, güç grubundan 110 beygire kadar traktör ülkemizde üretilmektedir. Bunun üzerindeki güçteki traktör, ithal edilmektedir. Biçme ve toprak işleme gruplarında makinelerinin kapasiteleri de artırıldı."