Üreticiler isyan etti! Tonlarca ürün çöpe gitti
Salgın nedeniyle semt pazarlarının kapanması Türk çiftçisini mağdur etti. Satın alan olmadığı için çiftçinin tonlarca ürünü heba oldu. Semt pazarlarının 8-15 Mayıs cumartesi günleri açılması kararı da çiftçileri mutlu etmedi. Onlar sorunlarına kalıcı bir çözüm bekliyor.
Tam kapanma süreci örtü altındaki sebzelerin hasat dönemine denk geldi. Salgın tedbirleri kapsamında semt pazarları kapandı. Tam kapanma uygulamasının haftası dolmadan çiftçinin tonlarca ürünü heba oldu. Üreticiler isyan etti.
Yaş sebze ve meyveüretiminin en önemli merkezi Antalya’da üreticiler, ürünlerini pazara sunamadı. Çiftçilerin, bin bir emek ve maliyetle ürettiği tonlarca ürünü çöpe gitti. Ürünün büyük bir kısmı da toplama maliyeti nedeniyle dalında kaldı. Kumluca Ziraat Odası Başkanı Hidayet Kökçe, yaşanan sorunları Ulusal Kanal'a anlattı:
- Gerçekten bu 17 günlük kapanma süreci bizleri inanılmaz bir şekilde etkiledi. Çünkü tam malımızın çıktığı bir andı. Semt pazarlarının kapanması çok ciddi bir şekilde bizlere zarar verdi.
- Pandemiyasaklarına ve kurallarına uymayan varsa, hakkımı helal etmiyorum. Şu kapanma döneminde 10 bin lira zararım var.
- Artık bu hava şartlarında bekleme şansımız bir gün bile yok. Dün, evvelsi gün tonlarca malımız direk çöpe döküldü. Dünyanın hiçbir yerinde, masrafın altında zararına satılan hiçbir ürün yoktur. 2,5 liraya 3 liraya mal ettiğimiz domatesimiz biberimiz patlıcanımız şu anda 1 lira, 50 kuruş hatta direk çöpe gidiyor.
Çiftçiler, yaş sebze ve meyvede vatandaşların marketlerin insafına bırakılmasına oldukça tepkili…
Kökçe, ''Bütün emeklerimiz heba oldu, çöpe gitti. Milli servet bu yazık yani.'' dedi:
- Zincir marketlerinde buradan 1 liraya 1,5 liraya aldığı ürünü 10 liraya 15 liraya satması gerçekten bizleri çok fazla üzüyor.
Bu gelişmelerin ardından İçişleri Bakanlığı 81 ile, Pazar yerleri ile ilgili genelge gönderdi. Tam kapanma sürecindeki iki cumartesi, yani 8 ve 15 Mayıs günleri sadece yaş sebze ve meyve ile fide satışı yapan pazaryerleri açık olacak. Ancak çiftinin sorunları kalıcı çözüm bekliyor.
Kökçe Cumhurbaşkanı Erdoğan'a seslendi:
- Sayın Cumhurbaşkanımıza seslenmek istiyoruz; sosyal mesafe olarak bütün hijyen kurallarına uyarak semt pazarlarının açılması.
- Benim üreticimin ürettiği ürünleri savunacak devlet büyükleri istiyoruz. Çiftçimizin ürettiği ürünlere destek verecek Tarım Bakanı istiyoruz. Çiftçimizin 3 liraya mal ettiği ürünü zararına satılmasını engelleyecek tarım politikaları bekliyoruz.