Bekçilerin yeni yetkileri neler?

Çarşı ve mahalle bekçilerinin yetkilerini ve özlük haklarını düzenleyen kanun teklifi Meclis Genel Kurulu'nda kabul edildi. Kanuna göre, çarşı ve mahalle bekçileri, zor ve silah kullanma yetkisine sahip olacak, genel kolluk kuvvetlerine yardımcı olacak.

Bekçilerin yeni yetkileri neler?

Bekçiler kanunu Meclis’ten geçti.

Meclis Genel Kurulu, Kovid-19 nedeniyle 48 günlük ardından 2 Haziran’da çalışmalarına başlamıştı. Genel Kurul’un ilk gündemi Çarşı ve Mahalle Bekçileri Kanun Teklifi oldu. Teklif üzerindeki görüşmeler 8 gün sürdü. Kanun teklifi 10 Haziran’ı 11 Haziran’a bağlayan gece Genel Kurul’da kabul edildi.

18 maddeden oluşan kanun ile bekçileri işe alınırken aranan şartlar, bekçilerin atama ve adaylık süreçleri düzenlendi. Bekçilerin görev ve yetkileri ile çalışma şekillerine ilişkin esaslar da belirlendi.

Kanuna göre bekçiler, haklarında tutuklama veya yakalama kararı çıkarılmış kişileri gördükleri takdirde yakalayabilecek. Ayrıca zor ve silah kullanma yetkisine sahip olacaklar.

Bekçiler, görevli belgesini gösterdikten sonra durdurduğu kişinin kimliğini talep edebilecek. Kimliğin bulunmaması, açıklamada bulunmaktan kaçınılması durumlarında kişi tutularak polise haberdar edilecek. Gerçeğe aykırı beyan da bu kapsama dahil edilecek.

Şiddet mağduru veya istismara uğrama riski taşıyan kadın ve çocukları da en yakın genel kolluk birimlerine teslim edecekler.

Ayrıca bekçiler, uyuşturucu madde imal edilen, satılan veya kullanılan yerleri karakola bildirecek. Kumar oynanan ya da fuhuş yapılan bölgeler de yetki kapsamına giriyor.

Kanunun kabul edilmesiyle birlikte bekçilerin haftalık çalışma süresi 40 saat, emeklilik yaş haddi 60 oldu.

ulusal.com.tr

bekçiler