4 milyar dolarlık iptal

Türkiye, NATO ve ABD'nin tepki gösterdiği "Çin'den uzun menzilli füze sistemi alma kararından" vazgeçti. Böylece 4 milyar dolar bütçeli en büyük savunma ihalesi iptal edilmiş oldu. Kararın haftaiçinde alındığı ve önümüzdeki günlerde resmen açıklanacağı iddia edildi.

4 milyar dolarlık iptal

G-20 zirvesi Antalya'da devam ederken Türkiye'nin savunma alanında dikkat çeken gelişme yaşandı. Batı'nın tepki gösterdiği füze sistemi alma süreci sona erdi. Türkiye Çin füzesi alma kararından vazgeçti.

Türkiye Çin'in rakiplerinden de füze almayacak. Nedeni ise iddiaya göre ihalenin tamamen iptal edilmesi.

Türkiye, Çin'den 4 milyar dolar karşılığında füze alımı konusunda görüşmeler yapmıştı. 2 yıldır devam eden satın alma aşamasına NATO ve ABD'nin yoğun itirazlar gelmişti. İtirazların ana gerekçesi, Çin füze sistemlerinin NATO sistemleri ile uyumlu olmayacağı yönündeydi.

İddialaraa göre ihalenin iptal kararı; Başbakan, Milli Savunma Bakanı ve Genelkurmay Başkanı'nın imzasıyla resmiyet kazanacak. CNN Türk'ün haberine göre, resmi karar önümüzdeki hafta içinde açıklanacak. İptal gerekçesi, Çin şirketiyle defalarca uzatılan görüşmelerin iyiden iyiye tıkanması olarak gösteriliyor.

Bu stratejik kararın G-20 zirvesine iki gün kala Ankara'da alındığı ve gizli tutulduğu öne sürüldü. İki yıldır süren görüşmelerde Türkiye teknoloji transferinde ısrar ediyor, Çin ise buna yanaşmıyordu.

Çin'den füze alınmasına 2013 yılında Başbakan Erdoğan başkanlığında Savunma Sanayi İcra Komitesinde karar verilmişti.

İki yıl süren görüşmelerde İtalyan Fransız ortaklığındaki Eurosam firması samp-t füze savunma sistemiyle, ABD'li Raytheon Patriot Pac3 füze sistemiyle ilgili tekliflerini defalarca yenilemişti.

Türkiye'nin uzun menzilli hava savunma ihtiyacını karşılamak üzere Roketsan ve Aselsan'a görev vereceği belirtiliyor. Yapılacak çalışmayla, dünyada başarılı olmuş bir sistemin teknolojik destek ile milli imkanlarla yerli olarak üretilmesi hedefleniyor.

ulusalkanal.com.tr